BiH
0

Davoutoglu: Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu i njene žrtve

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Premijer Turske Ahmet Davoutoglu na današnjoj komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida rekao je kako je uspjeh Srebrenice uspjeh čovječanstva, dok je neuspjeh Srebrenice neuspjeh cijelog čovječanstva.

Davoutoglu je podsjetio da mu je ovo četvrti put da dolazi u Srebrenicu i to u različitim ulogama.

“Svaka srebrenička majka predstavlja sve majke na svijetu. Oni koji su ubili 8.000 Bošnjaka ubili su cijelo čovječanstvo i ljudsko dostojanstvo. I zbog toga moramo ovdje dolaziti ne samo da se sjećamo nego da podvučemo i da predstavljamo čovječanstvo. Oni koji su ubili 8.000 Srebreničana ubili su svakog od nas”, istakao je Davoutoglu.

On je podsjetio da se ovogodišnja komemoracija dešava u vrijeme ramazana, koji je za muslimane poseban mjesec.

“Muslimani u ramazanu pokazuju požrtvovanje i solidarnost s onima kojima je potrebna naša pomoć. U ramazanu je još značajnije da shvatimo da moramo ispuniti tu našu etičku dužnost kako bismo spriječili da se nešto slično ponovi”, rekao je Davoutoglu.

No, pored etičke dimenzije on je podsjetio i na političku dimenziju, odnosno da međunarodna zajednica nije bila u stanju da spriječi srebrenički genocid.

“Uvijek govorimo 'nikad više', ali nam se stalno ponavlja. Mi moramo ovdje kreirati situaciju da bismo ostvarili to 'nikad više'”, istakao je Davoutoglu.

Davotoglu je rekao da porodicama, pored saosjećanja, treba i politička podrška.

“Danas BiH kao zemlja s različitim narodima predstavlja nadu za sve nas. Uspjeh BiH je uspjeh svih nas, a neuspjeh BiH je i naš neuspjeh. Iz tog razloga moramo podržavati BiH i mir u BiH jer mir u BiH znači mir na Balkanu, u Evropi i svijetu. Turska i 78 miliona njenih stanovnika uvijek će biti sa Srebrenicom”, zaključio je Davoutoglu.