Svijet
0

Turska osudila Putinove izjave o armenskom genocidu

FENA
Putin u Jerevanu (Foto: AFP)
Putin u Jerevanu (Foto: AFP)
Turska je u petak oštro osudila riječi koje je u petak prilikom obilježavanja stogodišnjice genocida nad Armenima izrekao u Jerevanu ruski predsjednik Vladimir Putin i utvrdio da ništa ne može "opravdati masovna ubijanja".

"Odbacujemo i osuđujemo izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojim je događaje iz 1915. godine nazvao genocidom, uprkos našim upozorenjima i apelima", navodi se u saopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ništa ne može opravdati masovna ubijanja. Danas smo se okupili uz armenski narod", izjavio je u Jerevanu Putin i nazvao ova ubijanja "genocidom".

"Takve političke izjave predstavljaju kršenje prava i smatramo ih ništavnim. To što Rusija ponavlja ovu grešku neće koristiti miru i blagostanju u našoj regiji", zaključila je Ankara.

Već danima Turska osuđuje izjave u kojim su nazvana genocidom ubijanja stotina hiljada Armena za vrijeme Otomanskog carstva tokom Prvog svjetskog rata.

Islamsko-konzervativne vlasti su ponovo u petak izrazile "saučešće" porodicama armenskih žrtava iz 1915. godine priznajući njihove patnje, ali ne i to da je karakter ovih ubijanja bio organiziran i sistematski.