Svijet
47

Putin ubijanje Armena 1915. nazvao genocidom

Klix.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebio je riječ “genocid” opisujući ubijanje Armena 1915, prenosi ruska agencija Interfax.

Kremlj je na svojoj zvaničnoj internet stranici objavio saopćenje pod naslovom “Svijet bez genocida”. U njemu Putin kaže kako se danas obilježava “žalostan datum, jedan od najstrašnijih i najdramatičnijih događaja u ljudskoj historiji, genocid nad Armenima”.

Putin je dodao da Rusija ubijanje Armena doživljava kao vlastitu bol i tugu, te da će Rusi pognuti glave u znak sjećanja na žrtve.

Putin je podvukao da istrebljenje ljudi zbog njihove etničke pripadnosti nema opravdanja te da njegova zemlja neće promijeniti svoj objektivan pristup prema događajima iz 1915.

“Međunarodna zajednica ima obavezu da osigura da se ovakvi zločini nikada i nigdje ne ponove. Buduće generacije Armena i drugi koji nastanjuju taj region u budućnosti trebaju živjeti u harmoniji i nikada ne bi trebali upoznati strahote raspirivanja vjerske netrpeljivosti, agresivnog nacionalizma i ksenofobije”, dodao je Putin.

Putin će prisustvovati i sutrašnjoj ceremoniji obilježavanja genocida u glavnom gradu Armenije Jerevanu. Ipak, njegov glasnogovornik je dodao da to neće negativno utjecati na odnose sa Turskom.