Svijet
11

Počelo obilježavanje stote godišnjice masovnog ubistva Armena u osmanskoj Turskoj

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Komemoracije su u toku u petak u Armeniji kako bi se obilježila stoljetnica masovnog ubistva Armena od osmanskih Turaka.

Glavna ceremonija održat će se ispred spomenika žrtvama u predgrađima prijestonice Jerevana tokom koje će gosti položiti cvijeće.

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Francois Hollande, također su doputovali u Armeniju kako bi prisustvovali komemoraciji.

Turska se snažno protivi korištenju termina genocid kako bi se opisala masovna ubistva, i taj spor je doveo do pogoršanja odnosa između Turske i Armenije.

Turska prihvata činjenicu da su zločini počinjeni ali tvrdi da nije bilo sistematskih pokušaja da se uništi hrišćanski armenski narod. Turska također navodi da su brojni nevini turski muslimani ubijeni u ratnim previranjima.

Memorijalna služba također će biti održana u Turskoj u petak, a premijer te zemlje Ahmet Davutoglu izjavio je da Turska "dijeli bol" s Armenima.

On je, ipak, ponovio turski stav da masovna ubistva Armena ne predstavljaju genocid.

Dopisnica BBC-ja iz Jerevana Rayhan Demytrie navodi da vlada u Jerevanu tvrdi da današnji dan predstavlja stotu godišnjicu dana kada su osmanske vlasti uhapsile nekoliko stotina armenskih intelektualaca u Konstantinopolju, današnjem Istanbulu, od kojih je većina kasnije ubijena.

Ona tvrdi da Armeni smatraju to početkom turske politike masovnog istrebljenja hrišćanskih Armena za koje se sumnjalo da podržavaju Rusiju, neprijatelja Turske u Prvom svjetskom ratu.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je pažljivo intonirano saopćenje povodom godišnjice, pominjući "jedan od najvećih zločina 20. stoljeća", ali ne koristeći termin genocid.