Svijet
0

Ribkov: Krizu sa Iranom rješavati pregovorima, a ne štitom

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zamijenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Ribkov izrazio je ubjeđenje da se nuklearni spor sa Iranom može riješiti putem pregovora a ne raspoređenjem protivraketnog štita.

"Bolje je ove probleme rješavati putem pregovora i na političke načine, a ne pokušavati sebe pokriti od prijetnje nekom vrstom kišobrana čak iako je zasnovana na vrhunskoj tehnologiji. Ne vjerujem da Iran, koji je pod tako teškim teretom sankcija i pažnjom svih svjetskih obavještajnih službi, može u tajnosti da proizvede bilo kakvo nuklearno naoružanje i da ga upotrijebi", rekao je Ribkov, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

On je istakao da zapadne zemlje smatraju da nema drugog načina da se odbrane od te vrste naoružanja sem izgradnjom protivraketnog sistema.

Zamijenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov juče je rekao da Rusija Iran ne smatra neprijateljem ali da je protiv svakog pokušaja da Iran razvije nuklearno naoružanje.

SAD i njihovi zapadni saveznici sumnjaju da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da razvije atomsko naoružanje, što Teheran negira ističući da je program u potpunosti namijenjen u miroljubive svrhe.