Svijet
0

Rjabkov: Rusija protiv uvođenja sankcija Iranu

FENA
Sergej Rjabkov
Sergej Rjabkov
Rusija je protiv jednostranog uvođenja sankcija Iranu zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa, izjavio je u petak zamjenik ruskog ministra vnjskih poslova Sergej Rjabkov.

"Rusija se protivila i nastavit će da se protivi jednostranom uvođenju sankcija Iranu, uključujući odluku Evropske unije da uvede još jedan naftni embargo Iranu, koji će stupiti na snagu 1. jula, izjavio je Rjabkov novinarima u Moskvi", prenosi Xinhua.

On je zatražio od Evropske unije i Sjedinjenih Država da se "suzdrže od uvođenja takvih sankcija".

Rjabkovljeva izjava ponavlja stav koji je iznio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tokom posjete Teheranu, nekoliko dana uoči razgovora u Moskvi između Irana i šest svjetskih sila - Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali-Akbar Salehi izjavio je u srijedu da je vlada u Teheranu optimistična po pitanju rezultata pregovora u Moskvi i nada se da će razgovori biti konstruktivni.

Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti s pravom veta, igra važnu ulogu u pregovorima u vezi s iranskim nuklearnim programom.

Iran i šest svjetskih sila održali su posljednji krug pregovora o nuklearnom programu u iračkoj prijestonici Bagdadu u maju.