Sastanak u Bagdadu
0

Iran ponudio kontraprijedloge, pregovori se nastavljaju

FENA
Prva runda pregovora o iranskom nuklearnom programu, započetih u srijedu u Bagdadu, završena je kontraprijedlogom Teherana međunarodnoj posredničkoj "šestorki", javile su agencije.

"Iran je ponudio kontraprijedlog, koji se sastoji od pet tačaka. Naši prijedlozi zasnovani su na Sporazumu o neširenju atomskog oružja, kao i na principima postupnog pristupa i uzajamnosti, koji su bili izrađeni tokom razgovora u Istanbulu", rekao je izvor iz iranske delegacije.

Taj izvor je rekao da delegacija Irana očekuje odgovor od međunarodnih posrednika (Rusije, Velike Britanije, Kine, SAD-a, Francuske i Njemačke), javila je agencija RIA Novosti.

Itar-Tass, također izvještava da je Iran predstavio grupi "5+1" paket prijedloga, koji po iranskoj agenciji Fars, obuhvataju i "nuklearnu i nenuklearnu sferu".

Suština tih inicijativa Irana se, međutim, ne otkriva, navodi ruska državna agencija, dodajući da se samo saopćava da je prijedloga pet i da Iran predlaže da ih realizuje fazno.

Reuters prenosi iz Bagdada izjavu neimenovanog diplomate kako se očekuje da se plenarna sjednica nastavi i u četvrtak ujutro, poslije detaljne diskusije u srijedu.

Neke diplomate, međutim, ističu da konačna odluka o tome još nije donijeta.

Ranije je zvanični predstavnik Evropske unije Michael Mann izjavio da je "šestorka" pripremila za Iran "nekoliko novih prijedloga", kojima se Teheran poziva da zaustavi obogaćivanje urana do 20 posto, što čini od februara 2010. godine.

Itar-Tass, istovremeno, iz Washingtona prenosi izjavu iz State Departmenta da su Iranu predstavljeni detaljni predlozi usmjereni na rješavanje iranskog nuklearnog pitanja, ali američko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo da otkriva detalje prijedloga.

Istovremeno, predstavnik State Departmenta je kategorički demantovao da je "šestorka" Irancima predala iste inicijative, koje je Teheran ranije već odbio.

Zvanična Moskva je ponovila da se zalaže za nastavak pregovora s Iranom na osnovu "uzajamnog uvažavanja i principa postepenosti i uzajamnosti".

"Uvjereni smo da u pitanjima vezanim s iranskim nuklearnim problemom nema vojnog rješenja", izjavio je zamjenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov.

"Rusija je protiv uvođenja jednostranih restrikcija kao dopune sankcija koje su usaglašene u Vijeću sigurnosti", rekao je on.

Dodao je da je "važno da iranska strana vidi svjetlo na kraju tunela" i svhati da će po zatvaranju svih pitanja vezanih s njenim nuklearnim programom moći da koristi sva prava koja imaju države bez nuklearnog oružja, članice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

SAD, nekoliko drugih zemalja Zapada i Izrael sumnjiče Iran da razvija nuklearno oružje pod pokrićem programa za miroljubivu upotrebu atomske energije, što Teheran negira.