|

Hague: Iran će izazvati novi hladni rat

Hague: Iran će izazvati novi hladni rat
0
S
SRNA
18.2.2012. u 08:03
42
komentara
0

dijeljenja
Hague: Iran će izazvati novi hladni rat William Hague (Foto: AFP)
Iran pokušava da razvije nuklearno oružje i ako u tome uspije to će pokrenuti proces opasnog širenja nuklearnog oružja na cijelom Bliskom istoku, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova William Hague u intervjuu za Daily Telegraph.
On je upozorio da će iranske aspiracije u potrazi za oružjem za masovno uništenje izazvati novi hladni rat, koji će predstavljati veću opasnost od mogućeg nuklearnog konflikta čak i od sukoba između SSSR-a i Zapada. "Iranci očigledno nastavljaju da rade na programu nuklearnog naoružanja. Ako u tome uspiju i druge zemlje na Bliskom istoku željet će isto", rekao je Hague.

On je dodao da bi to bila propast u svjetskim okvirima, jer bi počela trka u naoružanju sa svim destabilizirajućim efektima na Bliskom istoku, bez ikakvih bezbjednosnih mehanizama. U Izraelu je u toku javna rasprava o tome da li treba napasti Iran i spriječiti ga u razvoju nuklearne bombe, a tenzije između dvije zemlje porasle su od napada na izraelske diplomate u inostranstvu i nedavnog ubistva iranskog nuklearnog naučnika.

"Želim da jasno kažem da mi ne zastupamo vojnu akciju. Mi podržavamo dvostruku strategiju sankcija i pritiska, sa jedne i pregovora sa druge strane", rekao je on. Dodao je da sada niko ne podržava ideju napada na Iran. Iran tvrdi da je proces obogaćivanja uranijuma isključivo u civilne svrhe, ali Zapad vjeruje da Teheran razvija nuklearno oružje.

Zapadne sile pritišću Teheran da počne sveobuhvatne razgovore o svom nuklearnom programu i da prekine sa procesom obogaćivanja uranijuma, ali Iran smatra da ima apsolutno pravo da nastavi sa svojim planovima. Nekoliko rundi sankcija UN i Zapada nisu uspjele da ubijede Iran da obustavi proces obogaćivanja uranijuma, koji je prebačen ispod zemlje, kako bi se osigurala veća bezbjednost.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...