{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hague: Iran će izazvati novi hladni rat

S
18.2.2012. u 08:03
0
42
Hague: Iran će izazvati novi hladni rat
0
Hague: Iran će izazvati novi hladni rat
William Hague (Foto: AFP)
Iran pokušava da razvije nuklearno oružje i ako u tome uspije to će pokrenuti proces opasnog širenja nuklearnog oružja na cijelom Bliskom istoku, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova William Hague u intervjuu za Daily Telegraph.
On je upozorio da će iranske aspiracije u potrazi za oružjem za masovno uništenje izazvati novi hladni rat, koji će predstavljati veću opasnost od mogućeg nuklearnog konflikta čak i od sukoba između SSSR-a i Zapada. "Iranci očigledno nastavljaju da rade na programu nuklearnog naoružanja. Ako u tome uspiju i druge zemlje na Bliskom istoku željet će isto", rekao je Hague.

On je dodao da bi to bila propast u svjetskim okvirima, jer bi počela trka u naoružanju sa svim destabilizirajućim efektima na Bliskom istoku, bez ikakvih bezbjednosnih mehanizama. U Izraelu je u toku javna rasprava o tome da li treba napasti Iran i spriječiti ga u razvoju nuklearne bombe, a tenzije između dvije zemlje porasle su od napada na izraelske diplomate u inostranstvu i nedavnog ubistva iranskog nuklearnog naučnika.

"Želim da jasno kažem da mi ne zastupamo vojnu akciju. Mi podržavamo dvostruku strategiju sankcija i pritiska, sa jedne i pregovora sa druge strane", rekao je on. Dodao je da sada niko ne podržava ideju napada na Iran. Iran tvrdi da je proces obogaćivanja uranijuma isključivo u civilne svrhe, ali Zapad vjeruje da Teheran razvija nuklearno oružje.

Zapadne sile pritišću Teheran da počne sveobuhvatne razgovore o svom nuklearnom programu i da prekine sa procesom obogaćivanja uranijuma, ali Iran smatra da ima apsolutno pravo da nastavi sa svojim planovima. Nekoliko rundi sankcija UN i Zapada nisu uspjele da ubijede Iran da obustavi proces obogaćivanja uranijuma, koji je prebačen ispod zemlje, kako bi se osigurala veća bezbjednost.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: