Zbog nuklearnog programa
0

Barak: Oštrije sankcije protiv Teherana su neophodne

SRNA
Ehud Barak (Foto: AFP)
Ehud Barak (Foto: AFP)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je danas da bi na Bliskom istoku nastala trka u naoružanju ako bi Iran došao u posjed nuklearnog oružja i pozvao države da uvedu još oštrije sankcije toj zemlji zbog njenog nuklearnog programa.

"Iran sa nuklearnim oružjem bio bi prijetnja za cijeli svijet, ne samo za Izrael. Ostale velike sile na Bliskom istoku morale bi da pokušaju da steknu nuklearnu sposobnost, vejrovatno Saudijska Arabija, Turska, čak i Egipat", rekao je Barak novinarima u Tokiju.

   On je dodao da treba ubrzati tempo uvođenje sankcija kako bi one "osakatile" Iran i primorale rukovodstvo Islamske Republike da se zapita da li je spremno da plati cijenu potpune izloacije u svijetu.

   Barak je rekao da nema naznaka da je Iran spreman da odustane od nuklearnih ambicija, iako su zapadne zemlje uvele sankcije protiv njegove naftne industrije.

   Iransko rukovodstvo nije pristao da obustavi sporni program obogaćivanja uranijuma, uprkos seriji kaznenih mjera koje su protiv Teherana uvele UN i zapadne sile.

   Iran je u pismu šefu spoljne politike EU Catherine Ashton ove sedmice predložio nastavak razgovora o nuklearnom sporu, tokom kojih bi Teheran predstavio "nove inicijative".

   UN i zapadne sile strahuju da Iran u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu, a Teheran tvrdi da je njegov atomski program mirovne prirode.
   Barak u Tokiju razgovara sa japanskim premijerom Joshihiom Nodom i ministrima o sigurnosti na Bliskom istoku i istočnoj Aziji.