{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Režiseri traže od vlade da ne ratifikuje sporazum sa Srbijom

S
20.10.2010. u 12:17
0
10
Režiseri traže od vlade da ne ratifikuje sporazum sa Srbijom
0
Režiseri traže od vlade da ne ratifikuje sporazum sa Srbijom
Jim Sheridan i Neil Jordan
Filmski režiseri Jim Sheridan i Neil Jordan nalaze se među potpisnicima pisma šefu irske diplomatije Micheálu Martin u u kojem od vlade traže da ne ratifikuje sporazum EU o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.
Da bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, mora biti ratifikovan u parlamentima svih 27 članica evropskog bloka.

Irski aktivisti traže od vlade da ne potpisuje taj Sporazum sve dok ne budu uhapšeni preostali haški optuženici - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Potpisnici pisma ističu da bi Irska trebalo da insistira na hapšenju i transferu Mladića i Hadžića "kao dokaz želje Srbije da uđe u EU".

"Vjerujemo da Irska EU neće učiniti uslugu sebi ni narodu na Balkanu ukoliko omoguće da Srbija nastavi dalje na svom putu ka EU, a da prije toga ne uhapsi optužene za ratne zločine. Mi u Irskoj suviše dobro znamo koliko štete može nanijeti odlaganje pravde i važnosti traganja za istinom kao osnove pomirenja u podijeljenim društvima. S poštovanjem tražimo od šefa diplomatije Martina da ne insistira da se ne može pregovarati o pravdi unutar EU," ističe se u pismu, prenosi dnevnik "Irish Times".

Očekuje se da će u narednih nekoliko sedmica u irskom parlamentu biti održano glasanje o sporazumu EU sa Srbijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: