Evropski parlament
0

Danas o ratifikaciji SSP-a sa Srbijom, Mladić na čekanju

SRNA
Evropski parlament:: Danas ratifikacija
Evropski parlament:: Danas ratifikacija
Evropski parlament danas bi trebalo da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU, što je do sada učinilo 11 zemalja članica EU.

Da bi Sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje još 16 zemalja.

EU je u junu prošle godine donijela odluku da otpočne proces ratifikacije sporazuma sa Srbijom, a prva je to učinila Španija - 21. juna.

Potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je uoči odlaska u Strasbourg da nema sumnje da će Evropski parlament ratifikovati SSP sa Srbijom. 

Đelić je juče u obraćanju Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove rekao da će Ratifikacija SSP-a i usvajanje rezolucije o Srbiji doprinijeti ostvarenju cilja Srbije da 2011. godine dobije status kandidata, kao i datum za početak pregovora za članstvo u proljeće 2012. godine.

Najveća prepreka Srbiji na daljem putu ka euroatlantskim integracijama je činjenica da je odbjedli osumnjičenik za ratne zločine Ratko Mladić i dalje na slobodi. Glavni tužitelj Haškog tribunala smatra da postoje dijelovi sigurnosnih službi u Srbiji koji pomažu Mladiću u skrivanju, uz prešutnu ili svesrnu pomoć vlasti u Beogradu.