Društvo za ugrožene narode
0

"U EU primiti Srbiju tek po izručenju Ratka Mladića"

FENA
Foto: RTS
Foto: RTS
Društvo za ugrožene narode u proteklih nekoliko dana uputilo je pisma svim poslanicima u 27 zemalja članica Evropske unije, njih 7.135, kojima je ta međunarodna organizacija za ljudska prava zatražila da ratifikaciju Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju Srbije koju su dogovorili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU odobre tek nakon što Srbija izruči optuženog Ratka Mladića Sudu za ratne zločine u Haagu.

"Uvjereni smo da Vlada Srbije tačno zna gdje se Mladić nalazi ili da raspolaže mogućnostima i načinima da brzo sazna za njegovo mjesto boravka", rečeno je u pismu predsjednika Društva za ugrožene narode Internacional Tilmana Zülcha.

Navodi se da je aktuelni predsjednik Srbije Boris Tadić kao ministar odbrane u toku 2003. i 2004. godine tolerirao boravak tog ratnog zločinca za kojim je izdata međunarodna potjernica, u kasarnama Vojske Srbije, te da je sve do 2005. Mladić u Beogradu primao i redovnu generalsku penziju, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode.

Društvo za ugrožene narode Internacional polazi od pretpostavke da bi najveći dio javnosti u Evropskoj uniji bio zaprepašten kada bi evropski političari u Uniju primili državu koja pruža zaštitu ubici 8.372 srebreničkih muškaraca i dječaka.

Stoga je ovo društvo uputilo apel poslanicima svih parlamenata zemalja članica Evropske unije.