Protest u Dublinu
0

FOTO / Bh. žrtve rata u Irskoj protiv primanja Srbije u EU

Sarajevo-x.com
Foto: Mirsad Ibišević
Foto: Mirsad Ibišević
Pripadnici jake bosanske zajednice u Republici Irskoj, koja okuplja oko 1.600 ljudi, mirnim su protestom u utorak izrazili negodovanje protiv ratifikacije Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, čime bi se ovoj zemlji otvorio put za integraciju u Evropsku uniju.
Foto: Mirsad Ibišević
Foto: Mirsad Ibišević
Demonstranti u Dublinu digli su glas i protiv posjete srbijanskog ambasadora Dejana Popovića Republici Irskoj, ističući da je njegova posjeta usmjerena na lobiranje vlade i parlamenta ove zemlje da bez uslova o izručenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića ratifikuju spomenuti ugovor.
Prema riječima našeg čitaoca Mirsada Ibiševića, bosanskohercegovačke žrtve rata u Irskoj su ogorčene na samu pomisao da bi se ovo moglo desiti prije nego osumnjičeni za zločine budu izvedeni pred lice pravde.

"Srbija je pokazala nepoštovanje prema EU ne predajući ove ratne zločince", izjavila je za "Irish Times" Elvedina Dizdarević. Ona je u ratu izgubila tri člana porodice.

"Ovaj ugovor nije pravedan u ovakvim uslovima. Želimo pravdu i nastavit ćemo da se boriti za nju", dodala je.

Svih 27 članica Evropske unije moraju ratifikovati ovaj ugovor da bi on stupio na snagu. Glasanje u irskom parlamentu se očekuje krajem oktobra. Do sada je samo Holandija odbila da ratifikuje ovaj ugovor.