SAD
0

Razmontirana najveća nuklearna bomba

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nuklearna bomba koja je 600 puta jača od one koja je bačena na Hiroshimu, razmontirana je u mjestu Amarillo u Texasu, skoro 50 godina nakon što je napravljena za vrijeme Hladnog rata.

Bomba po imenu B53 je tom prilikom rastavljena na najmanje dijelove, prenosi Associated Press.

Ovo je jedna od mnogih akcija Obaminog plana o smanjenju nukleranog oružja. Ova bomba napravljena je 1962. godine kada je Hladni rat dostigao svoj vrhunac za vrijeme Kubanske raketne krize. Veličina te bombe je približns veličini manjeg kombija.

Prema navodima iz Američke naučne asocijacije, ova bomba je 600 puta jača od one bačene na Hiroshimu koja je ubila 140.000 ljudi i okončala Drugi svjetski rat. Ova bomba je stvorena kako bi uništila i podzemna postrojenja a nosači bombe bili su B-52.

Sljedeća bomba planirana da se napravi je B83 koja će imati osam puta manje megatona, što znači da je završena era velikih bombi. Ovako velike bombe pravljene su da bi se nadomjestila njihova nepreciznost. Današnje bombe su manje, ali preciznije.

Imajući u vidu da su ovu bombi pravili naučnici koji su se povukli ili su u međuvremenu preminuli, demontiranje bombe je potrajalo.