Uništit će je u Teksasu
0

Amerika uništava najjaču nuklearnu bombu

SRNA
Thomas D'Agostino
Thomas D'Agostino
Posljednja iz serije najjačih američkih nuklearnih bombi B-53, 600 puta jača od bombe bačene na Hirošimu, biće uništena u Teksasu, saopštili su danas zvaničnici.

Stručnjaci će iz uranijumskog dijela bombe izvući eksplozivno punjenje od 136 kilograma, pa ona više neće moći biti aktivirana.

Bomba težine četiri i po tone, veličine kombija, uvedena je u američki arsenal 1962. godine, tokom hladnog rata, a sve bombe ovog tipa povučene su iz naoružanja 1997. godine

B-53 je dizajnirana za uništavanje meta duboko pod zemljom, a nosili su je bombarderi B-52.

Prva bomba ovog tipa uništena je u osamdesetim godinama 20. vijeka, ali ih je nekoliko zadržano u arsenalu do 1997. godine.

Za proces demontaže sastavljena je posebna procedura, pošto je ova bomba napravljena uz pomoć stare tehnologije, a svi naučnici koji su na njoj radili u međuvremenu su penzionisani ili su umrli.

"Svijet postaje bezbjednije mjesto sa ovim rasklapanjem. B-53 je oružje razvijeno u drugačijem vremenu i drugačijem svijetu. Danas prevazilazimo nuklearni arsenal iz vremena hladnog rata", izjavio je Thomas D'Agostino, šef Nacionalne nuklearne administracije SAD.
Poslije rasklapanja bombe, uranijumsko punjenje biće privremeno uskladišteno u atomskom postrojenju Panteks, u Teksasu, gdje će se vjerovatno i ubuduće vršiti demontiranje zastarjelog nuklearnog naoružanja.