|

"Razgovori u Istanbulu posljednja šansa Zapada"

"Razgovori u Istanbulu posljednja šansa Zapada"
0
S
SRNA
12.1.2011. u 09:00
2
komentara
0

dijeljenja
"Razgovori u Istanbulu posljednja šansa Zapada" Foto: EPA
Iranski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAE) Ali Ashgar Soltani rekao je danas da bi razgovori između Irana i velikih sila, koji su zakazani u Istanbulu iduće sedmice, mogli biti "posljednja šansa Zapada".
Iranska državna novinska agencija IRNA prenijela je Soltanijevu izjavu, koji je rekao da kada Iran bude u stanju da proizvodi sopstveno gorivo za medicinski istraživački reaktor, možda se ubuduće neće vraćati razgovorima, u slučaju neuspjeha sastanka u Istanbulu.

"Možda je taj sastanak posljednja šansa za pregovore jer instalacijom šipki od goriva, koje je proizveo Iran, u jezgro istraživačkog reaktora u Teheranu, jer vjerovatno parlament neće dozvoliti vladi da pregovara ili da šalje svoj uranijum izvan zemlje. Moguće je da je sastanak u Istanbulu posljednja šansa za Zapad da se vrati u pregovore", naglasio je Soltani.

Nova runda razgovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske plus Njemačke zakazana je iduću sedmicu u Istanbulu.

Razgovori će biti održani nakon dvodnevnog sastanka u Ženevi početkom prošlog mjeseca a koji je šef evropske diplomatije Catherine Ashton opisala kao "bitne".

Vijeće sigurnosti UN uvelo je četiri runde sankcija Iranu i zahtjeva da obustavi program obogaćenja uranijuma.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...