Ambasador Irana u IAE-u
0

"Razgovori u Istanbulu posljednja šansa Zapada"

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAE) Ali Ashgar Soltani rekao je danas da bi razgovori između Irana i velikih sila, koji su zakazani u Istanbulu iduće sedmice, mogli biti "posljednja šansa Zapada".

Iranska državna novinska agencija IRNA prenijela je Soltanijevu izjavu, koji je rekao da kada Iran bude u stanju da proizvodi sopstveno gorivo za medicinski istraživački reaktor, možda se ubuduće neće vraćati razgovorima, u slučaju neuspjeha sastanka u Istanbulu.

"Možda je taj sastanak posljednja šansa za pregovore jer instalacijom šipki od goriva, koje je proizveo Iran, u jezgro istraživačkog reaktora u Teheranu, jer vjerovatno parlament neće dozvoliti vladi da pregovara ili da šalje svoj uranijum izvan zemlje. Moguće je da je sastanak u Istanbulu posljednja šansa za Zapad da se vrati u pregovore", naglasio je Soltani.

Nova runda razgovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske plus Njemačke zakazana je iduću sedmicu u Istanbulu. 

Razgovori će biti održani nakon dvodnevnog sastanka u Ženevi početkom prošlog mjeseca a koji je šef evropske diplomatije Catherine Ashton opisala kao "bitne". 

Vijeće sigurnosti UN uvelo je četiri runde sankcija Iranu i zahtjeva da obustavi program obogaćenja uranijuma.