Svijet
0

Iran neće bilateralni sastanak sa SAD-om

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je odbacio zahtjev da održi bilateralni sastank sa SAD-om tokom nuklearnih pregovora Teherana i šest svjetskih sila, koji se održavaju u Istanbulu, saopćio je danas član iranske delegacije Abolfazl Zohrevand.

Zahtjev je, prema njegovim riječima, uputila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherin Ashton, koja predvodi delegaciju Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije, Amerike i Njemačke, prenosi Reuters.

"Nema potrebe za održavanje takvih pregovora ukoliko nisu o nuklearnom sastanku u Istanbulu", izjavio je Zohrevand arapskoj televizijskoj stanici Al Alam.

Odnosi Irana i SAD su prekinuti 1979. godine, kada je u Islamskoj revoluciji s vlasti svrgnut šah Mohamed Reza Pahlavi koga su podržavale SAD.

Dvodnevni pregovori predstavnika svjetskih sila i Teherana o iranskom nuklearnom programu počeli su u petak u Istanbulu, a do sada nije bilo mnogo naznaka da će biti ostvaren neki značajan napredak, ocijenio je Reuters.

Iran je prvog dana insistirao na ispunjavanju preduvjeta, među kojima su ukidanje sankcija i priznavanje njegovog prava na obogaćeni uranijum.

"Rezultat ovih pregovora bi trebalo da utre put narednim pregovorima... Nažalost, druga strana nema jasan i ubjedljiv program za pregovore i želi samo da pregovara", izjavio je Zohrevand koji je pomoćnik glavnog iranskog nukelarnog pregovarača Saeeda Jalilija.

Jedan predstavnik Zapada na sastanku u Istanbulu izjavio je da se nada da će Iran pokazati da će se ovog puta ozbiljno uključiti u pregovore, a ne samo postavljati neprihvatljive preduvjete.

Drugi zapadni diplomata rekao je da "razlike i dalje postoje", ali da smatra da su "Iranci bili malo iznenađeni jedinstvom" šest zemalja.

Zohrevand je u petak izjavio da je nova runda pregovora počela u "pozitivnoj atmosferi" i da "postoje dobri znaci da će dvije strane ostvariti napredak", ističući, međutim, da na dnevnom redu razgovora neće biti "pitanja koja se tiču osnovnih prava Irana, kao što je obogaćivanje uranijuma".

Teheran nastoji da se pregovori usredotoče na pitanja kao što su globalno razoružanje i nuklearni arsenal Izraela.

S druge strane, osnovni cilj Zapada je da ubijedi Iran da počne da se oslobađa zaliha nisko obogađenog uranijuma, kako bi se predupredila mogućnost da se domogne nuklearne bombe.

Prethodna runda pregovora radi rješavanja spora oko iranskog nuklearnog programa održana je u Ženevi 6. i 7. decembra, poslije 14-mjesečnog zastoja.