Turska
0

Šestorka s Iranom o nuklearnom programu

FENA
Abolfazl Zohrevand
Abolfazl Zohrevand
Na sastanku s predstavnicima šest velikih sila u petak u Istanbulu Iran nije pokazao spremnost da popusti oko svog nuklearnog programa i poručio je da ne dolazi u obzir prekid obogaćivanja urana, procesa koji bi, kako Zapad strahuje, mogao voditi k razvoju atomskog oružja, javile su svjetske agencije.

"Nećemo dopustiti nikakve razgovore o zamrzavanju ili prekidu obogaćivanja urana", rekao je novinarima Abolfazl Zohrevand, pomoćnik Saida Jalilija, glavnog iranskog pregovarača. "O iranskim nuklearnim pravima ne može se razgovarati", rekao je Zohrevand, javlja Reuters.

Iranska televizija izvijestila je iz Istanbula da se prvi krug razgovora održao u "pozitivnom ozračju".

Na sastanku u otomanskoj palači Ciragan okupili su se visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, izaslanici skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) te iransko izaslanstvo.

"Želimo dobiti ozbiljne odgovore iranske strane o njegovu nuklearnom programu i potvrdu Irana da poštuje međunarodne sankcije", rekao je za AFP visoki zapadni diplomat blizak razgovorima.

Utvrdio je da će "se u Istanbulu razgovarati o razmjeni goriva". Iran je, naime, 2009. odbacio prijedlog Bečke skupine (SAD, Rusija, Francuska) da u Rusiju šalje 1.200 kg svog nisko obogaćenog urana i zauzvrat prima iz Rusije i Francuske gorivo za svoj reaktor za medicinska istraživanja u Teheranu.

U maju 2010. Iran je s Turskom i Brazilom iznio protuprijedlog da u Tursku šalje 1.200 kg svog urana za razmjenu, ali su se velike sile oglušile o tu ponudu.

"Šestorica zagovaraju dijalog, ali i čvrstinu prema Iranu", rekao je diplomat i dodao "mi želimo ozbiljan i konkretan proces".

Neki stručnjaci optužuju Iran da kupuje vrijeme, kao što to Sjeverna Koreja čini sa Sjedinjenim Državama i nastavlja svoj nuklearni program.

Sastanak u Istanbulu nastavlja se poslijepodne, prenijela je Hina.

Vijeće sigurnosti donijelo je šest rezolucija kojima osuđuje Iran, od kojih su četiri praćene sankcijama.