Iran
0

Ahmadinedžad se nada nastavku pregovora sa svjetskim silama

FENA
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AFP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AFP)
Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas da se nada nastavku pregovora sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu, dan nakon što su dvodnevni pregovori Teherana sa šest država u Istanbulu završeni bez konkretnog sporazuma i jasnog dogovora o ponovnom sastanku.

"Ako je druga strana opredijeljena i posvećena zakonu, pravdi i poštovanju, postoji nada da se na narednim sastancima postignu dobri rezultati", rekao je Ahmadinedžad u obraćanju ljudima okupljenim u gradu Rašt, prenio je Reuters.

Razgovori u Istanbulu predstavnika Irana i šest velikih sila o iranskom nuklearnom programu završeni su u subotu bez dogovora, jer je Teheran insistirao na ispunjenju preduvjeta koji su za drugu stranu bili neprihvatljivi.

Iran je tražio da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ukine sankcije Islamskoj Republici, uvedene zbog odbijanja Teherana da obustavi obogaćivanje urana, kao i da mu šest sila priznaju pravo da uran obogaćuje.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je predvodila delegaciju u ime velikih sila - Rusije, Kine, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, izjavila je da je razočarana što je Iran pokušao postaviti preduvjete za postizanje bilo kakvog sporazuma.

"Došli smo ovdje sa specifičnim, praktičnim prijedlozima, na osnovu kojih bismo izgradili poverenje. Iznijeli smo detaljne ideje, uključujući i novu verziju sporazuma o razmjeni nuklearnog goriva i načina za poboljšanje transparentnosti putem nadzora IAEA-e, koji prihvata međunarodna zajednica", navela je Ashton.

"Nadali smo se da ćemo imati detaljan i konstruktivan razgovor o tim idejama, ali postalo je jasno da iranska strana nije spremna na to, osim ako prihvatimo preduvjete u vezi s obogaćivanjem (urana) i sankcijama. Ovi preduvjeti nisu način na koji se može ići dalje", dodala je ona.

Savjetnik iranskog pregovarača Saeda Jalilija Abolfazl Zohrevand izjavio je, poslije završetka dvodnevnih razgovora, da će razgovori Irana i šest velikih sila biti nastavljeni, ali još nije određeno mjesto i vrijeme gdje će oni biti održani.

Iranski program obogaćivanja urana razlog je za zabrinutost međunarodne zajednice, jer može voditi proizvodnji nuklearnog oružja, ali Teheran tvrdi da je njegova jedina svrha proizvodnja električne energije.