Sastanak Senata
34

Rastu tenzije nakon Kimove najave da će napasti američku podmornicu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka podmornica stigla je u Južnu Koreju kao mjera opreznosti zbog straha da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti još jedna nuklearni test.

Podmornica naoružana projektilima USS Michigan pridružit će se grupi ratnih brodova koji su predvođeni nosačem aviona Carl Vinsonom.

Sjeverna Koreja slavi 85. godišnjicu osnivanja vojske u utorak, a na ove godišnjice obično izvede testove projektila.

U međuvremenu dogodio se neobičan događaj - cijeli američki Senat je dobio poziv da učestvuje u sastanku u srijedu na kojem će jedina tema biti Sjeverna Koreja. Sastanak će se održati u Bijeloj kući.

USS Michigan je nuklearna podmornica koja ima 154 projektila Tomahawk i 60 specijalnih operativnih jedinica, te mini podmornicu. Očekuje se da će učestvovati u vojnoj vježbi.

Dolazak ove podmornice naljutio je Pjongjang, a Kim Jong-un zaprijetio je njegovim potapanjem i izvođenjem supermoćnog preventivnog napada protiv, kako je rekao, američke agresije.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je ranije ovog mjeseca da šalje armadu i da su američke podmornice mnogo snažnije od nosača aviona.

Kina konstantno poziva na smirenje tenzija, a predsjednik Xi Jinping je apelovao na sve strane da se suzdržavaju akcija koje bi povećale tenzije.