{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Raste ilegalno tržište oružja u Iraku

S
13.8.2007. u 10:40
0
0
Raste ilegalno tržište oružja u Iraku
0
Raste ilegalno tržište oružja u Iraku
Od američke invazije u Iraku koja je počela 2003. godine pa do danas, u toj zemlji je pored očitih nedaća procvjetalo i ilegalno tržište oružja. Ženevska grupa "Small Arms" objavila je šokantne podatke o količini oružja koje se nalazi u vlasništvu civilnog stanovništva.
Pored 700.000 pušaka i drugog oružja kojim je naoružana novoformirana iračka policija i vojska, najmanje 7 miliona civila bez dozvole posjeduje naoružanje. U izvještaju organizacije iz Ženeve "Small Arms" naglašena je zabrinutost zbog velikog broja oružja koje je kupljeno na ilegalnom tržištu.

U izvještajima nema podataka o 190.000 pušaka koje su sada u vlasništvu iračke policije, a koje su trebale biti evidentirane u izvještajima američkih vojnih snaga. Jasno je da je to naoružanje kupljeno od američkog novca, a zbog nedostatka njihove evidencije u zvaničnim popisima, ono veoma lako može dospjeti u redove militanata i separista.

U izvještaju organizacije "Small Arms" također stoji zabrinjavajući podatak o oružju koje je evidentirano da je otišlo na put ka iračkim vojnim i policijskim snagama, ali kojemu se nakon izvjesnog vremena izgubio svaki trag te nije došlo na planiranu destinaciju.

Problem predstavlja i krijumčarenje oružja koje svakodnevno nestaje iz arsenala američkih i iračkih vojnih snaga.

Problemi unutar vojne infrastrukture, nepostojanje lojalnosti među vojnicima i stalni priliv velikih količina naoružanja predstavljaju pogodno tlo za stvaranje funkcionalnog ilegalnog tržišta oružjem. Izvještaj grupe "Small Arms" zaključuje da američka administracija opskrbljuje oružjem neprijatelja protiv kojeg se bori i sve to zbog nepreglednosti procedure i propusta unutar infrastrukture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: