UN zabrinute zbog oružja
0

Rasmussen: NATO je spasio mnoge živote u Libiji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija izrazilo je zabrinutost zbog prevelike količine oružja koje je ostalo u rukama građana nakon pada režima Muamera Gadafija.

Iako je mnogo oružja uništeno u operacijama NATO snaga u ovoj afričkoj zemlji, u UN-u se boje kako će se ostatka oružja domoći pripadnici Al Qaide i drugih terorističkih organizacija. Još uvijek nije poznato koliko je oružja ostalo nakon pada režima Muamera Gadafija.

UN su najviše zabrinute za ručne bacače, zračno i dalekometno oružje koje može biti prijetnja putničkim avionima koji lete iznad Libije. Najnovijom rezolucijom naloženo je da se uništi hemijsko oružje koje može biti prijetnja za građane ove zemlje i susjedne države.

Zanimljivo, Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar NATO-a, održao je press konferenciju u istoj sobi u kojoj se i Gadafi volio obraćati novinarima.

''Lijepo je biti u slobodnoj Libiji.'', kazao je Rasmussen u svom obraćanju novinarima.

Novinari su upitali Rasmussena da li su pravi razlozi napada na Libiju bili nepresušni izvori nafte.

''Gadafijev režim predstavljao je prijetnju libijskim civilima i to je jedini razlog zbog čega je NATO napao vojne objekte u ovoj zemlji'', odgovorio je Rasmussen.

Kada su ga pitali za Siriju, Rasmussen je kazao kako NATO nema namjeru uključivati se u tu problematiku.

''Djelovali ste kako biste promijenili vašu historiju i sudbinu, mi smo djelovali kako bismo vas zaštitili. Zajedno smo uspjeli. Budućnost Libije je napokon u vašim rukama.'', poručio je generalni sekretar NATO-a na press konferenciji.

Mustafa Abdul Jalil, predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Libije, još jednom je izrazio svoju zahvalnost NATO snagama i pobunjenicima na pomoći.