Okončanje sedmomjesečne misije
0

Rasmussen: NATO odlazi iz Libije 31. oktobra

SRNA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Reuters)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Reuters)
NATO planira da okonča svoju sedmomjesečnu misiju u Libiji 31. oktobra, ali će formalnu odluku objaviti naredne sedmice nakon konsultacija sa UN i prelaznim vlastima Libije, piše danas Sunday Telegraph.

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen rekao je u petak da se alijansa saglasila da okonča operaciju "Ujedinjeni zaštitnik" 31. oktobra.

"Složili smo se da se naše operacije bliže kraju i donijeli smo preliminarnu odluku o okončanju misije 'Ujedinjeni zaštitnik' 31. oktobra", rekao je Rasmussen, nakon razgovora u Briselu sa ambasadorima 28-člane alijanse o tome kada i kako okončati kapmanju.

On je dodao da će se u međuvremenu konsultovati sa UN i Nacionalnim prelaznim vijećem. 

"Veoma sam ponosan na to što smo postigli, zajedno sa našim partnerima, uključujući mnoge iz regiona", rekao je Rasmussen.

 NATO će nastaviti da prati situaciju i zadržaće kapacitet da reaguje na prijetnje civilima ukoliko to bude neophodno, rekao je on dan nakon smrti Muamera Gadafija i pada jednog od njegovih posljednjih uporišta. 

Na pitanje da potvrdi da napad NATO na Gadafijev konvoj u blizini Sirta u četvrtak nije bio namjeran Rasmussen je rekao da bivši libijski vođa nikada nije bio meta. 
On je apelovao na libijske prelazne vlasti "da poštuju ljudska prava, uključujući potpunu transparentnost". 

Nešto ranije, komandant savezničkih snaga američki admiral James Stavridis  rekao je da će preporučiti zaključenje misije u Libiji Vijeću NATO u narednih nekoliko sati. 

On je dodao da se "čudesnih 24 sata dogodilo u Libiji".

"Dobar dan za NATO i veliki dan za narod Livije", rekao je Stavridis.

Razgovori između ambasadora stali su kod "sigurnosti i tajminga najave okončanja kampanje", rekao je jedan diplomata, dok neke članice vjeruju da NATO želi da čeka nove libijske vođe da formalno saopšte sutra da je Libija oslobođena. 

Prema podacima NATO, Alijansa je tokom misije izvela 26.156 letova, uključujući 9.634 borbena leta, preuzevši misiju od Pariza i Londona 31. marta u okviru mandata UN zaštite civila od Gadafijevog režima. 
U međuvremenu, SAD apelovale su na lidere Libije da pruže "transparentan i tačan izvještaj o smrti Gadafija". 

Nacionali prelazni savjet "već radi na određivanju tačnog uzroka i okolnosti Gadafijeve smrti i mi apelujemo na njih da to učine na otvoren i transparentan način", rekao je portparol State Departmenta Mark Toner. 

On je dodao da je upućen apel novim vlastima Libije, kao što je rađeno i ranije, da zatvorenike tretira na human način.