Dok god postoji prijetnja
0

Rasmussen: NATO će nastaviti misiju u Libiji

FENA
Rasmussen (Foto: AFP)
Rasmussen (Foto: AFP)
NATO-ove operacije u Libiji će se nastaviti "sve dok i dalje postoji prijetnja" od snaga odanih Gadafiju, ponovio je u četvrtak u Lisabonu glavni tajnik Atlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen.

NATO-ove operacije u Libiji "će se nastaviti sve dok postoji prijetnja, a neće ostati ni minutu duže", rekao je Rasmussen na novinskoj konferenciji nakon susreta s portugalskim ministrom vanjskih poslova Paulom Portasom.

Bivši libijski vođa Muamer Gadafi i njegovi ljudi " treba da shvate da neće dobiti ništa ako nastave borbe", rekao je on i dodao: "Libija okreće stranicu".

Rasmussenova izjava došla je kada je Gadafi još jednom pozvao "da se pojačaju napadi" u audioporuci, koju je emitirala arapska televizija smještena u Damasku a u kojoj je on demantirao da je pobjegao u Niger.

Nakon međunarodne konferencije o Libiji koja se održala prošle sedmice u Parizu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, britanski premijer David Cameron i Rasmussen, najavili su nastavak NATO-ovih zračnih napada sve dok Muamer Gadafi predstavlja prijetnju za svoj narod.

"Složili smo se o nastavku NATO-ovih zračnih napada sve dok Gadafi i njegove pristalice budu prijetnja za Libiju", izjavio je Sarkozy.

U Lisabonu Rasmussen je pozdravio napredak NATO-ove intervencije i ocijenio da je ona predstavljala "veliki uspjeh". NATO je bio "vrlo oprezan", što je dozvolilo da se izbjegne masakr i spase mnogo života", istakao je on. "Ne mislim da smo mogli uraditi drugačije", dodao je on.

Rasmussen je bio u četvrtak u posjeti u Lisabonu, gdje se sastao s predsjednikom Anibalom Cavacom Silvom, a treba da se susretne i sa ministrom odbrane Joseom Pedrom Aguiarom Brancom i predsjednicom parlamenta Assuncaom Estevesom.

Portugal je od marta na čelu povjerenstva za sankcije UN-a za Libiju.