Radijacija već na Islandu
0

Radioaktivne čestice danas stižu do centralne Evrope

Sarajevo-x.com
Radioktivne čestice, za koje se vjeruje da stižu iz japanske nuklearke Fukushima, otkrivene su na Islandu, a u toku dana se očekuje njihovo širenje nad drugim dijelovima Evrope.

Prema tvrdnjama stručnjaka, izmjerena radijacija je daleko ispod nivoa koji može štetiti ljudskom zdravlju, javlja Reuters.

"Vjerujemo da su čestice stigle iz Japana", rekao je Sigurdur Emil Palsson, iz Islandske agencije za sigurnost od radijacije. On je potvrdio da je ovo prvi put da je radijacija zabilježena na evropskom tlu nakon problema u nuklearki Fukushima.

Čestice radioaktivnog joda-131 su zabilježene i na Newfoundlandu u Kanadi i na zapadu Sjedinjenih Američkih Država.

"Pitanje je dana kada će se čestice raširiti iznad sjeverne hemisfere", rekao je Andreas Stohl, istraživač norveškog Instituta za istraživanje vazduha. On je naglasio da u Evropi nema razloga za brigu za zdravlje ljudi i da je fokus samo na Japanu.

Njemački stručnjaci iz državne Kancelarije za zaštitu od radijacije saopštili su da se radioaktivne čestice iz Japana tokom dana očekuju iznad centralne Evrope, ali da je radijacija gotovo zanemariva.

"Čestice nisu daleko od centralne Evrope. Ipak, radijacija će biti vrlo vrlo niska i praktično kontaminacija neće ni rasti", rekao je njemački stručnjak Erich Wirth.

U mnogim evropskim zemljama nastala je prava pomama za Geigerovim brojačima, nakon što je protekle sedmice najavljen radioaktivni talas iznad Evrope.

Nema opasnosti za BiH

Za BiH nema neke bitne opasnosti, kazao je za Srnu stručnjak za zaštitu vazduha Martin Tajs.

"Iako je oblak došao kod nas, što je dio nekog oblaka nastalog u Japanu, on se ne širi tako ravnomjerno, nego u tragovima i sigurno je da za BiH nema neke bitne opasnosti'', izjavio je Tajs.

On je naglasio da u BiH postoji 10 mjernih stanica koje prate situaciju i koje će registrovati sve eventualne promjene zračenja.

"Građani mogu normalno da se ponašaju. Bilo šta da se dogodi, na vrijeme će biti obaviješteni, ali ja ne očekujem neke bitne promjene, tako da ne očekujem ni neka bitna upozorenja", dodao je Tajs.