Nema opasnosti po zdravlje
0

Radioaktivni oblak iz Fukushime stigao do zapadnog Atlantika

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oblak iz nuklearke Fukušima stigao je do zapadnog Atlantika, ali će njegova radioaktivnost biti veoma niska i bez uticaja na zdravlje ili okolinu, saopštio je danas francuski Institut za radiološku zaštitu i nuklearnu sigurnost (IRSN).

"Od juče, oblak pokriva skoro cijelu sjevernu Ameriku i sjeveroistočni Sibir i sada prelazi preko sjevernog Atlantika", navodi se u saopštenju i dodaje da je oblak stigao i do francuskih teritorija na Karibima i do istočnih obala Kanade.

Kako se kreće prema istoku oko sjeverne hemisfere na velikoj visini oblak postaje sve tanji, a do Evrope doći će u srijedu ili četvrtak, saopštio je IRSN, pozivajući se i na podatke francuske meteorološke službe "Meteo France".

"Očekuje se da će koncentracija cezijuma 137 u vazduhu kuda je prošao oblak biti izuzetno niska", navodi se u saopštenju i dodaje da će u Francuskoj taj nivo biti toliko nizak da se neće moći detektovati.

Cezijum 137 je dugoročni radioaktivno materijal koji je prouzokovao najgoru ekološku katastrofu u Černobilju 1986. godine.

"IRSN se slaže sa američkom Agencijom za zaštitu čovjekove okoline (EPA) da taj nivo radijacije neće imati uticaja na zdravlje i okolinu", navodi se u saopštenju.

Usljed razornog zemljotresa koji je prošle sedmice pogodio Japan došlo je do kvara na sistema hlađenja reaktora u atomskoj centrali Fukushima što je izazvalo bojazan od oslobađanja 	 visokog nivoa radijacije.
Dijelovi sistema za hlađenje u dva od šest reaktora nuklearne elektrane u "Fukushimi" ponovo su danas u funkciji, a nivo radijacije miruje, saopštila Međunarodna agencija za atomsku energiju	(IAEA).

U međuvremenu, radijacija je detektovana u mlijeku i povrću na farmama u blizini Fukushime, kao i u vodi u česmama u Tokiju.