{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjetar će otpuhati radijaciju prema moru

F
14.3.2011. u 09:28
0
9
Vjetar će otpuhati radijaciju prema moru
0
Vjetar će otpuhati radijaciju prema moru
Foto: Reuters
Japanske nuklearne elektrane oštećene u potresu i cunamiju u petak ne predstavljaju velik rizik za zdravlje stanovnika Japana, a vjetrovi će najvjerovatnije otpuhati moguće radioaktivno zagađenje prema Tihom okeanu, te ono neće ugroziti druge zemlje, smatraju UN-ovi stručnjaci.
Vlasti u Tokiju pokušavaju spriječiti moguće taljenje triju reaktora u nuklearnom kompleksu Fukushima, oštećenom u cunamiju, što je najteža nuklearna havarija u svijetu od nesreće u Černobilu 1986. godine.

"U ovome trenutku nije riječ o ozbiljnoj prijetnji za javno zdravlje", rekao je tajnik UN-ovog naučnog Odbora za učinke atomskog zračenja Malcolm Crick. "Neće se dogoditi ništa slično Černobilu. Tamo je reaktor radio punom snagom kada je eksplodirao", dodao je Crick.

Iz područja oko nuklearke Fukushima zbog opreza je evakuirano oko 140.000 ljudi. Povišene razine radioaktivnosti zabilježene su i nuklearki Onagawa, ali su japanske vlasti saopćile da su nova mjerenja pokazala da je nivo pao na normalnu.

Crick je dodao da je u djelomičnom taljenju reaktora u američkoj nuklearki Otok tri milje 1979. godine oslobođena samo manja količina radijacije, a ta se nesreća smatra težim incidentom od sadašnjih oštećenja u japanskim nuklearkama.

"Mnogi su ljudi bili izloženi radijaciji nakon Otoka tri milje. Nivoi radijacije bili su mjerljive, ali u smislu ljudskog zdravlja to nije bilo ništa", rekao je Crick.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je saopćila da su zdravstveni rizici zbog oštećenja nuklearki u Japanu "prilično niski".

Japanska meteorološka agencija saopćila je da vjetrovi pušu od Fukushime prema okeanu. "Smjer vjetra je dobar za narod Japana. Mislim da neće biti problema ni za druge zemlje", rekao je ravnatelj švedske agencije za atomsku sigurnost Lennart Carlsson.

Američka nuklearna agencija NRC također je objavila kako ne očekuje da će "bilo kakav štetni nivo" radijacije doći do američkih obala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: