{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U BiH nema velikih izvora zračenja"

S
14.3.2011. u 22:00
0
44
"U BiH nema velikih izvora zračenja"
0
"U BiH nema velikih izvora zračenja"
Foto: AP
Bosni i Hercegovini ne prijeti katastrofa kao u Japanu, jer u našoj zemlji izvori zračenja se upotrebljavaju najčešće u medicinske svrhe i uglavnom je riječ o manjim izvorima radijacije, istakao je Tomislav Lukić, savjetnik u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH.
Nakon zemljotresa u Japanu jačine 8,9 stepeni Richterove skale i cunamija koji je uslijedio izbili su problemi sa nuklearnim elektranama. Nakon eksplozije reaktora u nukelarki Fukushimi postoji mogućnost da je ozračeno više od 100 osoba koje žive nedaleko od elektrane. Velika uzbuna dignuta je u Japanu, a u panici su i evropske zemlje.

Vodeće evropske zemlje najavile su preispitivanje nuklearki detaljnim analizama i "stres" testovima.

Građani BiH, pak, nemaju razloga za paniku i strah. U našoj zemlji nema većeg izvora zračenja.

"U BiH nema ozbiljnijeg izvora zračenja osim onog koji se upotrebljava u medicinske i naučne svrhe. Uglavnom su to mali, ograničeni izvori radijacije koji ne mogu doprinijeti katastrofi kakva se događa u Japanu", kazao je Lukić za RSG, nastavivši:

"Moguće je da se izgubi kontrola nad nekim od tih elemanata koji su vrlo ograničenog karaktera. Dakle nema mogućnosti nekakve masovne prijetnje ili opće opasnosti. Takvi izvori zračenja ne postoje u BiH."

Savjetnik u Ministarstvu okoliša i turizma istakao je da u našoj zemlji djeluje Agencija za radioaktivno zračenje koja brine o upravljanju dijelovima koji zrače, naprimjer starim gromobranima i dijelovima opreme koja u sebi ima izvor zračenja malog kapaciteta, ali ipak predstavlja izvjesnu opasnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: