Tomislav Lukić
0

"U BiH nema velikih izvora zračenja"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bosni i Hercegovini ne prijeti katastrofa kao u Japanu, jer u našoj zemlji izvori zračenja se upotrebljavaju najčešće u medicinske svrhe i uglavnom je riječ o manjim izvorima radijacije, istakao je Tomislav Lukić, savjetnik u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH.

Nakon zemljotresa u Japanu jačine 8,9 stepeni Richterove skale i cunamija koji je uslijedio izbili su problemi sa nuklearnim elektranama. Nakon eksplozije reaktora u nukelarki Fukushimi postoji mogućnost da je ozračeno više od 100 osoba koje žive nedaleko od elektrane. Velika uzbuna dignuta je u Japanu, a u panici su i evropske zemlje.

Vodeće evropske zemlje najavile su preispitivanje nuklearki detaljnim analizama i "stres" testovima.

Građani BiH, pak, nemaju razloga za paniku i strah. U našoj zemlji nema većeg izvora zračenja.

"U BiH nema ozbiljnijeg izvora zračenja osim onog koji se upotrebljava u medicinske i naučne svrhe. Uglavnom su to mali, ograničeni izvori radijacije koji ne mogu doprinijeti katastrofi kakva se događa u Japanu", kazao je Lukić za RSG, nastavivši:

"Moguće je da se izgubi kontrola nad nekim od tih elemanata koji su vrlo ograničenog karaktera. Dakle nema mogućnosti nekakve masovne prijetnje ili opće opasnosti. Takvi izvori zračenja ne postoje u BiH."

Savjetnik u Ministarstvu okoliša i turizma istakao je da u našoj zemlji djeluje Agencija za radioaktivno zračenje koja brine o upravljanju dijelovima koji zrače, naprimjer starim gromobranima i dijelovima opreme koja u sebi ima izvor zračenja malog kapaciteta, ali ipak predstavlja izvjesnu opasnost.