BiH
0

BiH bez plana u slučaju katastrofe

SRNA
BiH nema plan kako bi u slučaju nuklearne ili bilo koje druge katastrofe trebalo da se ponašaju sve institucije, rekao je zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu bezbjednost Jovica Bošnjak.

Bošnjak je naveo da nijedna zemlja bivše Jugoslavije, osim Slovenije, nema plan za slučaj vanrednih događaja koji bi trebalo da definiše nadležnosti i obaveze svih institucija u slučaju vanredne situacije.

"Dijelovi infrastrukture naravno postoje, kao što je na primjer Sistem za ranu najavu vanrednog događaja", pojasnio je Bošnjak, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Prema njegovim riječima, Agencija se zbog nedostatka domaćih eksperata, koji bi bili u stanju da izrade plan za slučaj vanrednih događaja, obratila međunarodnoj Agenciji za atomsku energiju i naredne godine trebalo bi da počne realizacija projekta Jačanje regulatorne infrastrukture u BiH, u kojem je jedan od ciljeva izrada ovog plana.

Bošnjak je dodao da je Agencija formirala stručni tim za stalno praćenje situacije u japanskim nuklearnim elektranama, koji je u stalnom kontaktu sa agencijama iz okruženja i sa međunarodnom Agencijom za atomsku energiju. 

On je rekao da se ne može govoriti ni o kakvoj ugroženosti ljudi ili životne sredine u BiH radioaktivnim česticama iz Japana, s obzirom na geografski položaj Japana, odnosno na veliku udaljenost od BiH.

Japan je 11. marta pogodio razoran zemljotres jačine 8,9 stepeni po Richteru, poslije kojeg je uslijedio smrtonosni cunami, kao i havarije u nuklearnoj centrali. Japanska policija saopštila je danas da je zvaničan broj poginulih i nestalih nakon razortnog zemljotresa i cunamija dostigao 14 650 i da je samo za nekoliko časova porastao za 1 000.	
Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je danas da je situacija u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima i dalje veoma ozbiljna, ali da nije bilo većeg pogoršanja situacije od juče. Oštećena elektrana nalazi se na 240 kilometara sjeverno od japanske prestonice.