Ismijao ih
1

Putin traži od Washingtona čvrste dokaze o ruskom mješanju u američke izbore

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je Washingtonu da mu pošalje čvrste dokaze da su se ruski državljani mješali u američke izbore, ismijavajući američke optužbe kao "galamu i histeriju u američkom Kongresu".

Ured specijalnog istražitelja američkog ministarstva pravde Roberta Muellera optužio je 13 Rusa i tri ruske firme u prošlom mjesecu za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016., i kako je naziva, urotu kako bi se pomoglo Donaldu Trumpu i naškodilo Hillary Clinton.

"Moram prvo vidjeti šta su oni učinili. Dajte nam materijale, dajte nam informacije", izjavio je Putin u intervjuu za NBC TV emitovanom u petak navečer, sudeći po engleskom prevodu njegovih riječi.

"Mi ne možemo reagovati ako oni nisu prekršili ruske zakone", izjavio je Putin voditeljici NBC-ja Megan Kelly nakon što ga je upitala da li će Moskva poduzeti akciju protiv navedenih pojedinaca.

Kelly je navela neke od optužbi o ruskom uplitanju koje su iznijeli Muellerov ured i ostali američki zvaničnici, uključujući i one za širenje lažnih informacija putem interneta.

"Uz dužno poštovanje prema vama lično, uz dužno poštovanje Kongresa, morate imati ljude s pravnim diplomama koji su 100 posto sigurni u ono što rade", izjavio je Putin, smiješeći se.

Kazao je da bi američke vlasti trebale poslati zvanični zahtijev ruskom državnom tužiocu.

"To se mora realizirati putem zvaničnih kanala, ne putem štampe ili galame i histerije u Kongresu Sjedinjenih Država", izjavio je Putin.

Intervju je uslijedio dan nakon što je Putin objavio brojna nova nuklearna oružja, u jednom od svojih naratobornijih govora u posljednjim godinama, rekavši da ona mogu pogoditi gotovo svaku metu u svijetu i izbjeći američki raketni štit.

Putin se takmiči na predsjedničkim izborima 18. marta na kojima se očekuje njegova lagana pobjeda prenosi Reuters.