Svijet
4

Putin: EU ucjenjuje Ukrajinu

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Evropsku uniju za ucjenjivanje i pritiskanje Ukrajine zbog odluke da suspenduje pripreme za trgovinski savez. Dodao je kako će odluka Ukrajine biti poznata u narednih nekoliko dana.

"Kada smo čuli da je ukrajina suspendovala, ne otkazala već suspendovala, pregovore sa EU i želi da pregleda sve, čuli smo i prijetnju EU Ukrajini. To je pritisak i ucjena", rekao je Putin na konferenciji za medije u St. Petersburgu, na kojoj je učestvovao sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Putin je ponovio spremnost Rusije da pomogne trgovinske i ekonomske pregovorere EU I Ukrajine. Dodao je i kako ne bi trebalo biti ikakvog politiziranja situacije te da Turska ima veliko iskustvo u pregovorima sa EU te da će Rusija tražiti savjet Ankare.

Ukrajinski pregovori sa EU nisu političko, već ekonomsko pitanje, naglasio je Putin.

Ukrajinska vlada potpisala je odluku o suspendovanja dogovora o pridruživanju EU. Zakonodavci tvrde da je do odluke došlo nakon što je Kijev razmotrio utjecaje pridruživanja na trgovinske odnose sa Moskvom.

Rusija je pozdravila ukrajinsku odluku, a Putin tvrdi kako nije u potpunosti protiv ukrajinskog pridruživanja EU. Ukrajinski predsjednik naveo je kako će njegova zemlja nastaviti korake ka evropskoj integraciji, uprkos teškoćama.

Putin je naglasio da nakon ukrajinske odluke, dvije zemlje sada imaju sporazum o slobodnoj trgovinskoj zoni.