Svijet
0

Prva obilna kiša pala u Moskvi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Moskvi je pala prva obilna kiša, ali nekoliko desetina požara oko ruske prijestonice i dalje bukti, a još jedan požar izbio je blizu centra za nuklearna istraživanja.

Iako u Moskvi nema oblaka dima koji su gušili stanovnike glavnog grada prethodnih sedmica, meteorolozi su saopćili da će dim i smog od obližnjih šumskih požara možda ponovo zagaditi vazduh tokom vikenda ako vjetar promijeni pravac.

Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je u petak da je smanjena površina zahvaćena vatrom, ali više od 500 požara i dalje bukti širom zemlje.

U okolini Moskve zabilježeno je 29 požara, a u njihovom gašenju angažovano je oko 14.000 vatrogasaca, prenio je AP.

Novi požar izbio je blizu centra za nuklearna istraživanja u Sarovu, oko 480 kilometara istočno do Moskve.

Požar se brzo širi, zbog čega su vatrogasci morali da traže pojačanje iz okolnih oblasti, saopćeno je u regionalnom sjedištu za vanredne situacije.

Veliki požari koji su zahvatili područje oko Sarova početkom mjeseca primorali su državnu nuklearnu agenciju da iz predostrožnosti premjesti sav eksplozivni i radioaktivni materijal.

Portparol ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Sergej Novikov izjavio je da je taj materijal vraćen u Sarov pošto je stabilizovana situacija i da trenutno nema potrebe da se ponovo premješta.

Još jedna opasnost dolazi od požara u područjima koja su kontaminirana nuklearnom katastrofom u Černobilju 1986.

Uslijed požara radioaktivne čestice bi mogle da se prošire na širu teritoriju, ali vlasti tvrde da su svi požari u toj oblasti brzo ugašeni i da je nivo radijacije normalan, naveo je AP.

SAD su u petak počele s isporukom vatrogasne opreme u vrijednosti od 2,5 miliona dolara, saopćila je američka ambasada u Moskvi.

Pomoć u gašenju požara pružile su i Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Turska, Bjelorusija, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Ukrajina.