Svijet
0

Rusija zahvalila SAD-u na pomoći u obuzdavanju požara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je u subotu Sjedinjenim Američkim Državama na pruženoj pomoći u suzbijanju požara koji su zahvatili Rusiju.

Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom izrazio žaljenje zbog katastrofalne situacije u središnjoj Rusiji i spremnost za pružanje pomoći u protupožarnoj opremi, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Obama je izrazio spremnost SAD-a da dostavi neophodnu vatrogasnu opremu i ponudi stručnu pomoć", navodi se u saopćenju objavljenom na web stranici Kremlja.

Sjedinjene Države su u petak Rusiji poslale dva zrakoplova sa specijalnim uniformama i cipelama za vatrogasce, kao i kacigama i naočalama. Očekuje se da uskoro stignu još dva zrakoplova sa američkim pošiljkama.

U međuvremenu je direktor ruske agencije za nuklearnu energiju "Rosatom" Sergej Kirijenko izjavio je da su se šumski požari približili nuklearnoj elektrani u Sarovu, koja se nalazi na 500 kilometara od Moskve, ali i naveo da nema opasnosti od nuklearne katastrofe.

"Mogu sa sigurnošću reći da ne postoje rizici od nuklearne katastrofe, eksplozije ili bilo kakve ekološke prijetnje na teritoriju Sarova", kazao je.

Oko 3.000 ljudi uključeno je u suzbijanje požara koji se proširio u toj oblasti.

U Moskvi je vidljivost smanjena na 300 metara zbog smoga koji je okružio prijestolnicu, a stručnjaci upozoravaju da će takvo stanje potrajati najkraće do sljedeće sedmice.

U Rusiji je sada oko 56.200 hektara zemljišta zahvaćeno požarom, navodi ruska agencija.

Velike vrućine pogodile su sredinom juna evropski dio Rusije i zajedno s najvećim sušama u toj zemlji od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća uzrokovale širenje požara.

Na hiljade vatrogasaca i vojnika već tri sedmice danonoćno rade na obuzdavanju vatre u 22 ruske oblasti. Procjenjuje se da dosadašnja šteta iznosi oko 15 milijardi dolara.