Velika Britanija
0

Protesti u Londonu zbog vladinih mjera štednje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 3.000 osoba demonstriralo je u Londonu zbog najavljenog smanjenja u izdvajanjima za javni sektor, a desetak osoba je nakon protesta upalo u vladinu zgradu, poslije čega su trojica njih privedena.

Radnici i studenti sinoć su se okupili u srijedu navečer u Whitehallu da izraze bijes i ogorčenje zbog izjave britanskog ministra finansija Georgea Osbournea da će vlada, petogodišnjim planom štednje, učiniti najveće rezove u izdvajanjima za javni sektor još od Drugog svjetskog rata, smanjujući beneficije i broj zaposlenih.

Policija je uhapsila trojicu demonstranata pošto je njih 12, po završetku protesta, upalo u vladinu zgradu u ulici Victoria, izvjestio je The Guardian.

Osbourne je potvrdio da je naložio smanjenje troškova za 83 milijarde funti (130 milijardi dolara) do 2015. godine, što je, uz povećanje poreza, ocijenio kao neophodnu mjeru za smanjenje budžetskog deficita, koji je u 2009. dostigao 156 milijardi funti, prenosi Reuters.

Broj zaposlenih u javnom sektoru smanjit će se za čak 500.000, socijalna davanja će bit znatno umanjena, a na desetine planiranih vladinih programa će biti obustavljeno.

Velika Britanija ima najveći budžetski deficit od sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta, i on iznosi čak 11 posto bruto domaćeg proizvoda.

Odmah poslije formiranja vlade u maju, najavljeno je da ta ekonomska rupa mora da se popuni, i to što brže, da bi zemlja prestala da plaća ogromne kamate i zadržala svoj besprijekorni kreditni rejting.