Britanska štednja
0

Neizvjestan eksperiment ima se - može se

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski listovi u četvrtak opširno analiziraju drakonske mjere štednje koje je vlada usvojila kako bi se izborila s ogromnim budžetskim deficitom, a komentatori se razlikuju u ocjenama ko će podnijeti najveći teret štednje.

The Guardian na naslovnici objavljuje da je smanjenjem javnih troškova, o kojima je Margaret Thatcher mogla samo sanjati, sjekira pala na siromašne. Konzervativci su, piše ovaj list, krenuli u demontažu države blagostanja, pokazujući svoje pravo radikalno neoliberalno lice.

Da će najsiromašniji biti najviše pogođeni predloženim mjerama smatra i The Independent, dok Daily Telegraph procjenjuje da će najveći teret ipak podnijeti srednja klasa.

The Times smatra da bi ovo mogao biti trenutak kada je Britanija odustala od lakomislene želje da troši novac koji nema, opredjeljujući se da državu prilagodi svojim materijalnim mogućnostima.

Financial Times piše da je ministar finansija George Osborne, u maniru velikog kockara, ogroman ulog stavio na to da Britanija i u vremenima ekonomske neizvjesnosti može izdržati smanjenje javnih troškova za čitavih 95 milijardi eura, u iduće četiri godine, i da iz svega izađe jača, pravednija i bogatija.

Ministar finansija koji je naslijedio proračunski deficit veći nego i u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, krenuo je u najagresivniju poslijeratnu fiskalnu konsolidaciju, a njegov eksperiment, navodi Financial Times, pažljivo prate političari i ekonomisti širom svijeta.

Smanjenje budžetskog deficita bilo je neizbježno, jer je Britanija siromašnija nego što je mislila da jeste. Pitanje je bilo koliko i koliko brzo treba smanjivati javnu potrošnju. Vlada je presjekla, a s posljedicama te odluke morat će živjeti i ona i cijela država, piše Financial Times.

Daily Telegraph bilježi da je u danu kada je George Osborne najavio otpuštanje pola miliona zaposlenih u javnom sektoru Evropski parlament izglasao povećanje proračuna, koje će samo Britaniju iduće godine koštati dodatnih milijardu eura.

Tim novcem, navodi Telegraph, moglo bi se zaposliti 14.000 ljekara, 29.000 medicinskih sestara, 34.000 policajaca i 52.000 vojnika.

Premijer David Cameron je najavio da će se tokom predstojećih pregovora u Bruxellesu usprotiviti povećanju budžeta jer, kako je rekao, i Evropa treba naučiti živjeti u skladu sa svojim mogućnostima.

Evropski parlamentarci, međutim, ne haju - izglasali su, između ostalog, udvostručavanje sredstava namijenjenih za prijeme i službena vozila, kao i devet miliona eura za parlamentarnu televiziju, čija se gledanost, navodi Telegraph, mjeri u stotinama.

BBC je prenio da je britanska koalicijska vlada u srijedu objavila u parlamentu detalje najvećeg smanjenja javne potrošnje u zemlji u proteklih nekoliko decenija. Britanija ima najveći budžetski deficit od sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta, i on iznosi čak 11 posto bruto nacionalnog proizvoda.

Odmah nakon formiranja vlade u maju, najavljeno je da se ta ekonomska rupa mora popuniti, i to što brže, kako bi zemlja prestala plaćati ogromne kamate i zadržala svoj besprijekorni kreditni rejting. Ministar finansija George Osborne to je u srijedu u parlamentu ponovio nekoliko puta.

"Godine u kojima smo neprestano pozajmljivali ostaju iza nas. Kao svako solventno kućanstvo u zemlji, bit ćemo sigurni da imamo novac za ono što kupujemo, da imamo prihode koji pokrivaju rashode i da djecu ne opterećavamo kamatama na kamate kredita, koje nismo bili spremni da otplatimo. Hvatanje ukoštac s budžetskim deficitom je neizbježno", kazao je Osborne.