Veoma važan eksperiment
450

NASA angažuje volontere da borave u simuliranim uvjetima Marsa

D. B.
Oni koji žele iskusiti život na Marsu sada imaju odličnu priliku.

Američka svemirska agencija NASA traži volontere koji će boraviti u staništu sa simuliranim uvjetima koji vladaju na Marsu, a to stanište s enalazi u Svemirskom centru Johnson u Houstonu. Eksperiment će trajati godinu dana, a aplikacije se primaju u periodu od šest sedmica, s simulacija počinje na jesen 2022. godine.

Svemir je na dohvat ruke privatnim kompanijama koje su osnovali milijarderi, a sada se razmišlja o zajednicama na drugim planetama poput Marsa. NASA je na Crvenu planetu poslala nekoliko rovera, a sada je fokusirana i na program Artemis ćiji je cilj poslati muškarca i ženu na Mjesec do 2024. godine, kao i posadu na Mars do 2030. godine.

Pripreme za misije na Mjesec su u punom zamahu, ali ne zaostaju ni pripreme za putovanje na Mars. Kako bi se ustanovio utjecaj misije na astronaute, NASA je pomoću 3D printera počela praviti "marsovsko stanište" u Svemirskom centru Johnson te planira obaviti simulirani eksperiment pod nazivom Crew Health an Performance Exploration Analog (CHAPEA).

NASA trenutno prima aplikacije volontera koji žele učestvovati u simuliranoj misiji, a bit će odabrane četiri osobe. Oni će živjeti u modlulu koji će funkcionisati kao zatvoreno stanište pod nazivom Mars Dune Alpha. Stanište se pravi pomoću 3D printera, a sastojat će se od četri privatne odaje za posadu, radnih stanica, ambulante, prostorije za dnevni boravak, stanica za uzgoj hrane i slično.

Dio simulacija će biti različiti izazovi poput zatajenja opreme, problemi s komunikacijom i neki faktori okruženja. Bit će obavljane i sumulacije svemirskih šetnji korištenjem virtuelne stvarnosti i robotskih kontrola. Sve aktivnosti iz modula bit će iskorištene za analize sistema i razvojna rješenja.

"Simulacije na Zemlji će pomoći da bolje razumijemo i borimo se protiv fizičkih i mentalnih astronauta prije nego posada krene na putovanje", rekla je naučnica Grace Douglas.

Volonteri će morati zadovoljiti iste kriterije koje NASA koristi za odabir astronauta. Agencija je u potrazi za osobama između 30 i 55 godina s diplomom u inžinjerstvu, matematici ili naukama, zajedno s dvije godine iskustva ili 1.000 sati pilotskog iskustva.

NASA planira provesti tri ovakve misije u naredne tri godine, a posljedne informacijegovore da je Mars možda mogao podržavati život ranije. Jedno je sigurno, utrka za dolazak na Crvenu planetu je sve ozbiljnija, a do cilja je ostalo još nekoliko godina.