{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija: Prijeti talas štrajkova

F
14.9.2010. u 12:37
0
0
Velika Britanija: Prijeti talas štrajkova
0
Velika Britanija: Prijeti talas štrajkova
Foto: Reuters
Proteklih mjeseci često se izvještavalo o štrajkovima u Francuskoj, Grčkoj i Španiji - zemljama u kojima vlade drakonskom štednjom pokušavaju da zakrpe rupe u budžetu.
Čini se da i Britaniju čeka zima radničkog nezadovoljstva.

Sindikati su, naime, upozorili vladu da će na njene planove za dramatično kresanje javne potrošnje odgovoriti štrajkovima i demonstracijama, prenosi u utorak BBC.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji najvećeg britanskog sindikata - TUC, koji okuplja šest i po miliona radnika, smjenjivali su se govornici koji su vladi poručivali da budžetski deficit ne može da smanjuje preko njihovih leđa i na račun najsiromašnijih slojeva stanovništva.

Posebno oštar bio je generalni tajnik Brendan Barber.

- Pristojne javne službe su ljepak koji spaja civilizovano društvo. Njihovo ukidanje, zatvaranje radnih mjesta i povećanje nejednakosti jeste put da se od Britanije napravi mračnije, surovije i opasnije mjesto, rekao je on.

Vlada uzvraća da je štednja neophodna kako bi kamatne stope ostale niske i da bi se smanjio ogromni budžetski deficit koji dostiže 250 milijardi dolara.

Ministar trgovine iz manje stranke u koaliciji, liberalni demokrata Vince Cable kaže da je računica prosta.

- Ova vlada je od prethodne naslijedila ogroman, neodrživ deficit, koji je proizvod bankarske krize i recesije. Mi taj problem moramo da rješavamo. I ranija laburistička vlada planirala je ozbiljno smanjenje javnih troškova jer je to neminovno. To će delegati na konferenciji sindikata čuti i od guvernera centralne banke, jer se ovdje ne radi o političkom stavu, nego o ekonomskoj realnosti. Nikakvi pokušaji sindikalnih lidera da zastraše vladu prijetnjom štrajkovima neće uspjeti. Mi želimo razuman dijalog sa sindikatima, spremni smo da s njima razgovaramo, moja su im vrata uvijek otvorena, ali prijetnjama ništa neće postići, reako je Cable.

Da li će sindikati svoja upozorenja pretočiti u djelo, ostaje da se vidi.

Britanski zakoni o štrajku su prilično restriktivni, a sindikalni lideri moraju također da vode računa o javnom mnijenju, koje za sada ima razumjevanja za argumente vlade da država ne može da troši više nego što zarađuje.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: