{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija: Prijeti talas štrajkova

F
14.9.2010. u 12:37
0
0
Velika Britanija: Prijeti talas štrajkova
0
Velika Britanija: Prijeti talas štrajkova
Foto: Reuters
Proteklih mjeseci često se izvještavalo o štrajkovima u Francuskoj, Grčkoj i Španiji - zemljama u kojima vlade drakonskom štednjom pokušavaju da zakrpe rupe u budžetu.
Čini se da i Britaniju čeka zima radničkog nezadovoljstva.

Sindikati su, naime, upozorili vladu da će na njene planove za dramatično kresanje javne potrošnje odgovoriti štrajkovima i demonstracijama, prenosi u utorak BBC.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji najvećeg britanskog sindikata - TUC, koji okuplja šest i po miliona radnika, smjenjivali su se govornici koji su vladi poručivali da budžetski deficit ne može da smanjuje preko njihovih leđa i na račun najsiromašnijih slojeva stanovništva.

Posebno oštar bio je generalni tajnik Brendan Barber.

- Pristojne javne službe su ljepak koji spaja civilizovano društvo. Njihovo ukidanje, zatvaranje radnih mjesta i povećanje nejednakosti jeste put da se od Britanije napravi mračnije, surovije i opasnije mjesto, rekao je on.

Vlada uzvraća da je štednja neophodna kako bi kamatne stope ostale niske i da bi se smanjio ogromni budžetski deficit koji dostiže 250 milijardi dolara.

Ministar trgovine iz manje stranke u koaliciji, liberalni demokrata Vince Cable kaže da je računica prosta.

- Ova vlada je od prethodne naslijedila ogroman, neodrživ deficit, koji je proizvod bankarske krize i recesije. Mi taj problem moramo da rješavamo. I ranija laburistička vlada planirala je ozbiljno smanjenje javnih troškova jer je to neminovno. To će delegati na konferenciji sindikata čuti i od guvernera centralne banke, jer se ovdje ne radi o političkom stavu, nego o ekonomskoj realnosti. Nikakvi pokušaji sindikalnih lidera da zastraše vladu prijetnjom štrajkovima neće uspjeti. Mi želimo razuman dijalog sa sindikatima, spremni smo da s njima razgovaramo, moja su im vrata uvijek otvorena, ali prijetnjama ništa neće postići, reako je Cable.

Da li će sindikati svoja upozorenja pretočiti u djelo, ostaje da se vidi.

Britanski zakoni o štrajku su prilično restriktivni, a sindikalni lideri moraju također da vode računa o javnom mnijenju, koje za sada ima razumjevanja za argumente vlade da država ne može da troši više nego što zarađuje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: