Svijet
4

Prošlo je 75 godina od Kristalne noći

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Njemačkoj će se u subotu brojnim ceremonijama i odavanjem pošte žrtvama obilježiti 75. godišnjica Kristalne noći - nacističkog pogroma Jevreja, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Njemačka neće organizovati jedan centralni komemorativni događaj, već će tokom cijelog vikenda, ovu godišnjicu obilježiti brojnim umjetničkim projektima, incijativama na Twitteru i bdenjima, javlja agencija AFP.

Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U "Kristalnoj noći" njemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbroj jevrejskih radnji, preduzeća i institucija, zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porijekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Na godišnjicu tog nasilja, predsjednik Centralnog savjeta Jevreja u Njemačkoj Diter Grauman izrazio je nadu da će Nijemci pokazati "iskrenu zabrinutost" i pozvao da se budno motri na znake mržnje.

"Pouka koju moramo da izvučemo je jednostavna i jasna - nikada više nećemo dozvoliti da budemo napadnuti zbog našeg judaizma. Nikada više nećemo dozvoliti sebi da budemo zastrašeni", rekao je on.

Predsjednik Joakim Gauk poštu žrtvama odaće u istočnom gradu Ebersvaldu blizu Berlina, u sinagogi koja je uništena prije 75 godina, a kasnije će u obližnjem Frankfurtu na Odri održati govor pred početak memorijalnog koncerta.

Crkve u Berlinu organizovat će šetnje do mjesta nekadašnje sinagoge u centru grada u kojoj će učestvovati gradonačelnik Klaus Voverajt, koji će se kasnije obratiti na skupu u organizaciji jevrejske zajednice.

Pored toga, historičar Moric Hofman je, u nastojanju da zainteresuje mlađe generacije za historijske činjenice, na Twitteru prošlog mjeseca otvorio nalog pod nazivom "Prije 75 godina" koji bilježi historijske zapise pogrona Jevreja u Njemačkoj, a već ima 4.200 pratilaca.

U međuvremenu, vlasnici oko 120 radnji u centru Berlina izlijepili su izloge trakama tako da izgledaju kao da su polomljeni, kako bi podsjetili na razaranje jevrejskih radnji u Kristalnoj noći.

Berlinci su pozvani da u svojim kvartovima izglancaju tzv. "kamenje spoticanja" - memorijalne pločice ugrađene u trotoare s imenima žrtava holokausta, njihovim datumima rođenja i podacima o deportaciji, a gradski listovi uz najavu ove kampanje poklanjaju krpe za volontere.

U Austriji, gdje su Jevreji takođe proganjani pošto je tu zemlju anektirala Njemačka, predsjednik Hajnc Fišer govorit će tokom ceremonija koje organizuje jevrejska zajednica, a lokalna Socijaldemokratska partija organizovat će "antifašističku šetnju" do mjesta pogroma u Insbruku.

Prema anketi koju je u petak objavila Evropska unija (EU), više od tri četvrtine Jevreja u Evropi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu, prenosi agencija Tanjug.

Godišnjica Kristalne noći bit će obilježena prigodnim manifestacijama širom svijeta.