|

Prošlo je 75 godina od Kristalne noći

Prošlo je 75 godina od Kristalne noći
4
F
FENA
9.11.2013. u 11:08
38
komentara
4

dijeljenja
Prošlo je 75 godina od Kristalne noći Foto: AFP
U Njemačkoj će se u subotu brojnim ceremonijama i odavanjem pošte žrtvama obilježiti 75. godišnjica Kristalne noći - nacističkog pogroma Jevreja, koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.
Njemačka neće organizovati jedan centralni komemorativni događaj, već će tokom cijelog vikenda, ovu godišnjicu obilježiti brojnim umjetničkim projektima, incijativama na Twitteru i bdenjima, javlja agencija AFP.

Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

U "Kristalnoj noći" njemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbroj jevrejskih radnji, preduzeća i institucija, zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porijekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Na godišnjicu tog nasilja, predsjednik Centralnog savjeta Jevreja u Njemačkoj Diter Grauman izrazio je nadu da će Nijemci pokazati "iskrenu zabrinutost" i pozvao da se budno motri na znake mržnje.

"Pouka koju moramo da izvučemo je jednostavna i jasna - nikada više nećemo dozvoliti da budemo napadnuti zbog našeg judaizma. Nikada više nećemo dozvoliti sebi da budemo zastrašeni", rekao je on.

Predsjednik Joakim Gauk poštu žrtvama odaće u istočnom gradu Ebersvaldu blizu Berlina, u sinagogi koja je uništena prije 75 godina, a kasnije će u obližnjem Frankfurtu na Odri održati govor pred početak memorijalnog koncerta.

Crkve u Berlinu organizovat će šetnje do mjesta nekadašnje sinagoge u centru grada u kojoj će učestvovati gradonačelnik Klaus Voverajt, koji će se kasnije obratiti na skupu u organizaciji jevrejske zajednice.

Pored toga, historičar Moric Hofman je, u nastojanju da zainteresuje mlađe generacije za historijske činjenice, na Twitteru prošlog mjeseca otvorio nalog pod nazivom "Prije 75 godina" koji bilježi historijske zapise pogrona Jevreja u Njemačkoj, a već ima 4.200 pratilaca.

U međuvremenu, vlasnici oko 120 radnji u centru Berlina izlijepili su izloge trakama tako da izgledaju kao da su polomljeni, kako bi podsjetili na razaranje jevrejskih radnji u Kristalnoj noći.

Berlinci su pozvani da u svojim kvartovima izglancaju tzv. "kamenje spoticanja" - memorijalne pločice ugrađene u trotoare s imenima žrtava holokausta, njihovim datumima rođenja i podacima o deportaciji, a gradski listovi uz najavu ove kampanje poklanjaju krpe za volontere.

U Austriji, gdje su Jevreji takođe proganjani pošto je tu zemlju anektirala Njemačka, predsjednik Hajnc Fišer govorit će tokom ceremonija koje organizuje jevrejska zajednica, a lokalna Socijaldemokratska partija organizovat će "antifašističku šetnju" do mjesta pogroma u Insbruku.

Prema anketi koju je u petak objavila Evropska unija (EU), više od tri četvrtine Jevreja u Evropi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu, prenosi agencija Tanjug.

Godišnjica Kristalne noći bit će obilježena prigodnim manifestacijama širom svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...