{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel: Kristalna noć je bila najniža tačka njemačke historije

A
9.11.2013. u 16:21
0
119
Merkel: Kristalna noć je bila najniža tačka njemačke historije
0
Merkel: Kristalna noć je bila najniža tačka njemačke historije
Angela Merkel (Foto: AFP)
U subotu je širom Njemačke obilježena 75 godišnjica Kristalne noći ili Noći slomljenih stakala, kada je 1938. godine počeo Holokaust nizom napada na Jevreje u Njemačkoj i Austriji. 
Te noći, na stotine sinagoga je spaljeno, kao i brojne kuće i prodavnice čiji su vlasnici bili Jevreji, dok je oko 1.000 ljudi ubijeno, a oko 30.000 otjerano u koncetracione logore. Ovi napadi smatraju se početkom nasilja koje je podržala država, a koje je kulminiralo ubistvom oko šest miliona europskih Jevreja do kraja 1945. godine.

Da bi podsjetili na ove užase, Nijemci su širom zemlje palili svijeće i slušali one koji su preživjeli Holokaust, te su posjetili jevrejska groblja kako bi odali počast svim žrtvama. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je održala govor u kojem je Kristalnu noć nazvala događajem "kojim su Jevereji poniženi na nevjerovatan način... te najnižom tačkom u njemačkoj historiji". 

"Nažalost, kasnije se njemačka historija razvila na još dramatičniji način, što je kulminiralo Šoom - ili Holokaustom", rekla je kancelarka te je pozvala sve Nijemce da nikada ne zaborave prošlost. 

U Berlinu, stanovnici su u organizovanim grupama obilazili dijelove grada u kojima su prije 75 godina stradali Jevreji, te škole i druge lokacije na kojima su nekada stajali objekti koje su uništili nacisti. U grupama su Berlinci odlazili i da čiste oko 5.000 "Stolperstein", kamene blokove sa metalnim pločicama na kojima su ispisana imena žrtava Holokausta. U Berlinu ove blokove nazivaju "kamen spoticanja", jer prolaznik koji ne obrati pažnju lako će se spotaći na jedan od ovih blokova, što je i cilj jer tako se svaki put podsjete na ljude koji su tu nekada bili, a više ih nema. 

"Organizovali smo 16 grupa koje danas čiste ove blokove i nadamo se da će to postati godišnji događaj u budućnosti", rekla je koordinator ovih grupa Silvija Kravcic. 

I pored mnogih pozitivnih aktivnosti, neki od učesnika su uskoristili priliku da podsjete kako je antisemitizam ponovo živ u Europi. 

Prošle sedmice je objavljeno istraživanje obavljeno među europskim Jevrejima prema kojem više od jedne trećine ispitanika vjeruje da antisemitizam raste u zemljama u kojima žive, dok skoro jedna trećina razmatra iseljenje jer se ne osjećaju sigurnima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: