BiH
958

"Nacionalizam ubija!", poručili aktivisti iz Sarajeva

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Povodom obilježavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, aktivisti i aktivistkinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije organizovali su mirovnu akciju pod nazivom "Nacionalizam ubija" ispred sarajevske katedrale.

Cilj mirovne akcije je da poslati poruku javnosti da je fašizam koji se danas promoviše kroz nacionalizam, poguban za svako društvo i pojedinca ali i da se oda počast svim žrtvama fašizma kako bi u budućnosti gradili zdraviju društvenu zajednicu i promovisali pozitivne društvene vrijednosti.

Koordinator udruženja Edvin Kanka Ćudić kazao je da je cilj akcije i da se podsjeti da BiH već 20 godina živi u idejama nasilja i da gradi kulturu nasilja.

"Cilj ove organizacije je, a trebao bi biti i cilj NVO sektora u BiH, gradnja kulture nenasilja za budućnost", kazao je on.

Ćudić je naglasio kako se radi o prvoj značajnijoj manifestaciji spomenutog udruženja.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar, obilježava se u znak sjećanja na Kristalnu noć u nacističkoj Njemačkoj 9. na 10. novembar 1938. godine, kada se dogodio progon nad tamošnjim jevrejskim stanovništvom.

U Kristalnoj noći ili, kako se još naziva - Noći progona - njemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije, zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porijekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Kristalna noć bila je jedna vrsta uvoda u potpunu tragediju jevrejskog naroda pod nacizmom tokom Drugog svjetskog rata, kada je tokom takozvanog ''konačnog rješenja'' odnosno holokausta ubijeno oko šest miliona Jevreja.