Haos u Meksičkom zaljevu
0

Propalo zatvaranje bušotine ubrizgavanjem mulja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija British Petroleum objavila je još jedan neuspjeh u pokušajima da se naftna bušotina u Meksičkom zaljevu začepi. Ni metoda nazvana "top kill" nije dala rezultate.

Ubrizgavanjem mulja, cementa i gume firma je pokušala prekinuti curenje nafte, ali će sada morati potražiti novo rješenje, piše BBC.

"Nismo uspjeli zaustaviti curenje", rekao je glavni operativni BP-a Doug Suttles. "Sve nas plaši činjenica da ne možemo zaustaviti curenje i da dosad to nismo uspjeli."

BP je objavio da je pumpanjem u rupu ubrizgao 30.000 barela mulja, ali to nije pomoglo. Na dosadašnje pokušaje utrošeno je 940 miliona dolara.

Sljedeća metoda koju će kompanija isprobati je korištenje podvodnog robota koji će odsjeći cijev iznad sigurnosnog ventila pa preko postaviti odgovarajući čep. Očekuje se da ova operacija traje četiri dana, ali BP i dalje ne može garantovati uspjeh.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da cijela situacija "ljuti, ali i slama srce". Najgori je to slučaj curenja nafte u historiji Sjedinjenih Američkih Država, a sve je počelo havarijom platforme Deepwater Horizon u kojoj je prošlog mjeseca poginulo 11 radnika.

Duž obala Louisiane, na 110 km udaljenosti, već se formirao tanak sloj nafte u vodi, što predstavlja veliku opasnost za močvarni svijet i dovodi u pitanje posao ribara i cijelu tu industriju.

Najmanje 12.000 barela nafte dnevno se izruči u vode Meksičkog zaljeva.