Zvaničnici BP-a optimistični
0

Povećana količina nafte prikupljena iz bušotine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najnoviji pokušaj zaustavljanja ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu probudio je danas optimizam kod predstavnika "British petroleuma" (BP), pošto se povećala količina nafte prikupljena iz bušotine na dnu mora.

U četvrtak je presječena oštećena cijev iz koje je isticala nafta i preko nje je stavljen čep, iz koga nafta ide u drugu cijev i tako se izvlači do brodova na površini.

Kroz taj čep je u subotu izvučena 441.000 galona nafte, rekao je danas portparol BP-a Mark Pregler, podsjećajući da je u petak izvučeno 250.000 galona.

I dalje nije jasno koliko sirove nafte slobodno odlazi u more, a procjene se kreću od 500.000 do milion galona dnevno.

Izvršni direktor BP-a Tony Hayward je izjavio za BBC da vjeruje da će novom metodom biti izvučena većina nafte.

BP planski postepeno povećava količinu nafte koju izvlači na površinu, da bi se izbjeglo da voda uđe u čep i zaledi se, što je dovelo do neuspjeha jednog od ranijih pokušaja zaustavljanja krize.

Sljedeći korak inženjera BP-a je da zatvore sve otvore oko čepa kroz koje nafta ističe i, također, da spriječe ulazak vode, rekao je Hayward.

Šef tima američke vlade za krizu u Meksičkom zaljevu, admiral Ted Allen danas je izjavio je za CNN da niko ne treba da bude zadovoljan sve dok u vodi ima nafte.

Isticanje nafte počelo je 20. aprila, kada je došlo do eksplozije na naftnoj platformi kompanije BP ispred obala Louisiane, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Od tada su milioni galona nafte nekontrolirano istekli u more, što je od te nesreće načinilo najveću ekološku katastrofu u američkoj historiji.