SAD
0

Prvi uspjesi u skupljanju nafte u Meksičkom zaljevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
British Petroleum (BP) zabilježio je prvi uspjeh u suzbijanju širenja naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.

Nakon drugih pokušaja da se suzbije širenje nafte, BP je uspio unijeti cijev u oštećenje i zadržati dio nafte i plina. Međutim, sirova nafta još uvijek nekontrolisano curi u more iz oštećene bušotine i izvire na površinu, prijeteći ekološkoj i ekonomskoj situaciji na američkoj obali.

Za operaciju pod vodom korišteni su roboti koji su umetali cijevi promjera pola metra u bušotinu kako bi se nafta preusmjerila u brodove na površini, javlja Reuters.

"Funkcionira kako smo planirali i polagano povećavamo brzinu protoka iz oštećene bušotine na površinu. Tako da nam sada nafta i plin dolaze na brodove", rekao je Kent Wells, potpredsjednik BP-a.

"Pripreme za umetanje blata u bušotinu kako bi se trajno zastavilo curenje sirovine su u toku, a bit će gotove za desetak dana", izvijestio je Wells, prenose u ponedjeljak agencije.

Ekološka katastrofa pogodila je Meksički zaljev 20. aprila kada je eksplozija i potonuće BP-ove naftne platforme Horizon uzela živote 11 radnika, a pokušaji da se zaustavi istjecanje nafte dosad su bili neuspješni.

Nafta istječe već više od tri sedmice ritmom od 795.000 litara dnevno i izazvala je ekološka katastrofu u životinjskom svijetu i ekonomiji priobalnih američkih saveznih država Louisiane, Alabame i Mississippija.