{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promjene u odnosima Londona i Washingtona

F
16.7.2010. u 11:45
0
0
Promjene u odnosima Londona i Washingtona
0
Promjene u odnosima Londona i Washingtona
David Cameron (Foto: Press Assoc.)
Londonska štampa u petak, uoči posjete premijera Davida Camerona Washingtonu, analizira suštinu takozvanih "specijalnih odnosa" između Britanije i Sjedinjenih Država.
Autor komentara u Financial Timesu ocjenjuje da anglo-američki odnosi više nisu posebni, što je na najbolji način izašlo navidjelo u sporu između administracije Baracka Obame i British Petroleuma, kojim je napravljen još jedan korak natrag u tim odnosima.

Više je nego jasno da Obama nije ni probritanski ni antibritanski orijentiran i da na Britaniju gleda kao na bilo koju drugu zemlju.

Autor ukratko podsjeća na povijest tih odnosa još od napoleonskih ratova i navodeći primjer iz skorije povijesti, ističe da su London i Washington politički bili najbliži kada je Tony Blair bio britanski premijer, u Bijeloj kući su sjedili najprije Bill Clinton a potom George W. Bush.

Bez obzira na pozitivne, odnosno negativne strane ratova u Afganistanu i Iraku, jasno je da britanski vojnici ne bi bili ni u jednoj od tih zemalja da Amerika nije preuzela vodstvo.

S promjenom vlade na obje strane Atlantika pojavili su se znakovi da ti specijalan odnosi polako popuštaju.

To međutim ne znači, napominje autor komentara u Financial Timesu, da bi umjesto Washingtonu London sada trebalo da se snažnije okrene Bruxellesu i prigrli evropski federalizam i Evropsku uniju koja trenutno sve lošije funkcionira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: