Financial Times
0

Promjene u odnosima Londona i Washingtona

FENA
David Cameron (Foto: Press Assoc.)
David Cameron (Foto: Press Assoc.)
Londonska štampa u petak, uoči posjete premijera Davida Camerona Washingtonu, analizira suštinu takozvanih "specijalnih odnosa" između Britanije i Sjedinjenih Država.

Autor komentara u Financial Timesu ocjenjuje da anglo-američki odnosi više nisu posebni, što je na najbolji način izašlo navidjelo u sporu između administracije Baracka Obame i British Petroleuma, kojim je napravljen još jedan korak natrag u tim odnosima.

Više je nego jasno da Obama nije ni probritanski ni antibritanski orijentiran i da na Britaniju gleda kao na bilo koju drugu zemlju.

Autor ukratko podsjeća na povijest tih odnosa još od napoleonskih ratova i navodeći primjer iz skorije povijesti, ističe da su London i Washington politički bili najbliži kada je Tony Blair bio britanski premijer, u Bijeloj kući su sjedili najprije Bill Clinton a potom George W. Bush.

Bez obzira na pozitivne, odnosno negativne strane ratova u Afganistanu i Iraku, jasno je da britanski vojnici ne bi bili ni u jednoj od tih zemalja da Amerika nije preuzela vodstvo.

S promjenom vlade na obje strane Atlantika pojavili su se znakovi da ti specijalan odnosi polako popuštaju.

To međutim ne znači, napominje autor komentara u Financial Timesu, da bi umjesto Washingtonu London sada trebalo da se snažnije okrene Bruxellesu i prigrli evropski federalizam i Evropsku uniju koja trenutno sve lošije funkcionira.