Jadranka Negodić
0

"S novom britanskom vladom neće se promijeniti odnos Britanije prema BiH"

FENA
Ambasadorica Jadranka Negodić sa britanskom kraljicom
Ambasadorica Jadranka Negodić sa britanskom kraljicom
Ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji Jadranka Negodić izjavila je u razgovoru za Agenciju Fena da se dolaskom nove vlade Velike Britanije s konzervativcem Davidom Cameronom na čelu ne očekuje promjena stavova i odnosa Velike Britanije prema BiH.

"Novi ministar vanjskih poslova William Hague dobro poznaje Balkan i vrlo je zainteresiran za postizanje progresa od svih zemalja regije i Velika Britanija će nastaviti aktivnu potporu zemljama regije, posebno aktivnu potporu BiH na putu učvršćenja sigurnosti, stabilnosti i integriranja u EU", kazala je ambasadorica Negodić.

Ističe, međutim, da će istovremeno dosljedno insistirati na ispunjavanju dosad postavljenih uvjeta i jačanju institucija koje moraju biti osposobljene za izvršavanje obaveza neophodnih za postizanje progresa na putu ka EU.

Kada su u pitanju odnosi između Velike Britanije i EU, ambasadorica Negodić navodi da Velika Britanija nije protiv EU, ali ne želi daljnje "produbljivanje" odnosa s EU.

Stoga je jedna od značajnih tačaka sadržanih u platformi koalicijske vlade opredjeljenje da o svakom budućem prenošenju ovlasti na EU, građani Velike Britanije moraju izreći svoj stav putem referenduma.

Također, potvrđen je stav da Velika Britanija za vrijeme trajanja mandata ove vlade neće prihvatiti euro kao zajedničku valutu.

"Međutim, ovaj stav Velike Britanije nema uticaja na njeno generalno određenje o pitanju proširenja EU i Velika Britanija čvrsto i uporno zastupa politiku proširenja i u tom kontekstu podupire zemlje zapadnog Balkana i njihovu budućnost u EU", naglasila je Negodić.

Govorila je i o političkoj klimi u Velikoj Britaniji, nakon formiranja nove vladajuće koalicije te klimi i raspoloženju građana Velike Britanije spram novog sastava vlade.

Objašnjava da Velika Britanija prvi put od 1945. godine ima koalicijsku vladu koju čine konzervativci i liberalni demokrati, a pod vodstvom Davida Camerona, lidera konzervativaca koji je najmlađi britanski premijer u posljednjih 200 godina.

Dosad ideološki suprotstavljene partije su uspjele usuglasiti zajedničku platformu na kojoj se temelji program budućeg djelovanja vlade, za koju vjeruju da će biti snažna, stabilna i osigurati provođenje mjera potrebnih radi ekonomskog oporavka kao i donošenje zakona u interesu građana Velike Britanije.

Od 23 člana nove vlade, pet članova su liberalni demokrati i zasigurno će, svi zajedno, uložiti maksimum napora da se drže zajedničke platforme i da prevaziđu eventualna različita stajališta o pojedinim pitanjima u budućnosti.

"Liberalnim demokratama ova koalicija znači izlazak na scenu nakon decenija provedenih u sjenci konzervativaca i laburista, a konzervativcima preuzimanje vlasti i okončanje 13. godišnje vladavine laburista", dodala je ambasadorica Negodić.

Navodi da koalicijska vlada nije uobičajena u političkom sustavu Velike Britanije. Dok su neki kritičari skeptični u pogledu njenog trajanja, drugi ističu da se primjer uspješnih koalicija može pronaći u mnogim evropskim zemljama.

Negodić je kazala i da su finansijsko tržište i građani pozdravili dogovor o partnerstvu konzervativaca i liberalnih demokrata te formiranje koalicijske vlade, smatrajući to u datim okolnostima najboljim rješenjem u nacionalnom interesu.

Prvi i najvažniji prioritet ove vlade kada je u pitanju unutarnja politika je, objašnjava ambasadorica BiH, smanjenje budžetskog deficita i osiguranje uvjeta za ekonomski rast zemlje.

Kako je kazala, plan o smanjenju potrošnje za šest milijardi GBP tokom ove i slijedeće godine će sigurno zahtijevati donošenje hitnih i radikalnih mjera štednje. Pored ovog, vlada planira provesti političku reformu u parlamentu te reforme u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva.

U području vanjske politike, prioritet ove vlade je Afganistan, postizanje uspjeha u Afganistanu, pomoć Pakistanu u borbi protiv terorizma, bliskoistočni mirovni proces.

Govoreći o odnosu Velike Britanije i SAD-a, ističe da su njihove čvrste veze nezamjenljive i "specijalni odnosi" ovih dviju zemalja su od prioritetnog značaja za svaku vladu pa i novoizabranu vladu Davida Camerona.

"Transatlantski savez", kako je kazala, predstavlja usku saradnju i zajednička stajališta na mnogim područjima - razmjena obavještajnih podataka, ograničenje nuklearnog naoružanja, diplomatske aktivnosti, trgovina, demokratska prava i standardi, pa nije slučajno da je William Hague za svoj prvi službeni put, odmah nakon imenovanja za ministra vanjskih poslova, odredio put u Washington i susret i razgovor s Hillary Clinton.