Svijet
43

Procurili dijelovi papinog pisma u kojem upozorava na propast ekosistema

Klix.ba
Papa Franjo (EPA)
Papa Franjo (EPA)
Papa Franjo će ove sedmice pozvati svijet da promijeni svoj životni stil i da smanji trošenje električne energije kako bi upozorio na nezaustavljivu destrukciju našeg ekosistema.

To je jedan dio sadržaja dugoočekivanog pisma, koje bi trebalo biti objavljeno u četvrtak, no njegovi djelo su ranije procurili u talijanske medije, što je naišlo na osude Vatikana.

Papa će u pismu upozoriti da će svijet imati nesagledive posljedice ukoliko se ne reaguje na vrijeme i ne zaštiti planeta.

U pismu koje je objavio magazin L'Espresso papa će naglasiti važnost ekoloških ciljeva. On je svjestan da se na neke promjene ne može utjecati, jer dolaze iz prirode, ali će naglasiti da su klimatske promjene problem koji je uzrokovao čovjek.

"Ljudi moraju biti svjesni potrebe za promjenom životnog stila i promjene metoda proizvodnje kako bi se borili protiv zatopljenja ili barem smanjili ljudske uzroke koji ga izazivaju", navodno je napisao papa.

On je pozvao globalne političke lidere da razmisle o smanjenju zagađenja , kulturi odbacivanja stvari te luksuznom načinu života koji šteti planeti.