{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nazaboravne izjave pape Franje: Nema katoličkog boga i ne ponašajte se kao zečevi

Klix.ba
5.6.2015. u 12:41
7
128
Nazaboravne izjave pape Franje: Nema katoličkog boga i ne ponašajte se kao zečevi
7
Nazaboravne izjave pape Franje: Nema katoličkog boga i ne ponašajte se kao zečevi
Foto: EPA
Papa Franjo nikada nije bježao od naslovnih stranica svjetskih medija koji su mu davali pažnju uglavnom zbog neočekivanih i popularnih izjava.
Iako je na poziciji Svetog Oca nešto duže od dvije godine, papa Franjo ili Jose Mario Bergoglio već je zaslužio epitet najcitiranijeg pape u historiji.

Jedna od najneočekivanijih izjava došla je nedavno kada se vraćao sa pastoralnog posjeta Filipinima. Njegova rečenica bila je odgovor na pitanje o porodicama koje imaju više djece nego što mogu finansijski priuštiti.

"Neki ljudi misle, izvinjavam se na izrazu, da bi se kao dobri katolici morali ponašati kao zečevi. Ne! Roditelji moraju biti odgovorni i to je sasvim jasno", rekao je papa Franjo.

U novembru 2014. godine papa Franjo se osvrnuo na povećanje birokratije unutar Evropske unije, a njegove riječi sa aluzijom na starije žene za šalterima izazvale su oprečne reakcije.

"Danas vidimo uobičajeno mišljenje kako Evropa stari i kako sad kao stara baka, više nije plodna i okretna", rekao je papa koji se nakon toga dotakao i problema migranata iz sjeverne Afrike rekavši kako Evropa ne smije dopustiti da Sredozemno more postane veliko groblje.

Nakon napada na novinare magazina Charlie Hebdo, uslijedile su značajne debate o pitanju slobode izražavanja. Papa je sve iznio na svoj originalan način.

"Istina je da ne smijete reagovati nasilno na uvredu, ali ako meni neko opsuje majku, on mora očekivati udarac i to je sasvim normalno. Ne možete provocirati, ne možete vrijeđati tuđu vjeru. Ne smijete vrijeđati vjeru uopće. U slobodi izražavanja postoje granice", rekao je papa.

Glasnogovornik Vatikana kasnije je objasnio da njegove riječi ne smiju biti shvaćene kao opravdanje za terorističke napade u Parizu početkom 2015. godine.

Potpuno drugačiji papa svojim je izjavama šokirao i mnoge katolike, pogotovo kada je u pitanju homoseksualnost i legalizacija istospolnih brakova.

Prilikom povratka iz Brazila okupljenim novinarima doslovno je dobacio rečenicu koja će definitivno ostati zapisana u historiji kao prekretnica zvaničnog Vatikana ili bar kao najava prekretnice.

"Ako je osoba homoseksualna i ako teži Bogu, a pri tome ima dobrotu, ko sam ja da sudim?", rekao je papa iako je i dalje protivnik legalizacije gay brakova.

Tokom razgovora sa osnivačem lista La Repubblica, ateistom i novinarom Eugeniom Scalfarijem, papa je kritikovao pogled na Boga koji gaje pojedini katolički krugovi.

"Ja vjerujem u Boga, ali ne u katoličkog boga jer takav bog ne postoji. Postoji samo Bog, i vjerujem u Isusa, njegovu inkarnaciju", ispričao je papa Franjo dodavši da božija milost neće zaobići ni one koji ne vjeruju u njega.

Drugi poznati citati:

"Ljudska prava ne narušava samo terorizam. Ljudska prava narušavaju i nepravedni ekonomski sistemi koje prave velike razlike među ljudima"

"Samo malo mislosti naš svijet može pretvoriti u manje nepravedno mjesto"

"Život je putovanje, kada stanemo ne mogu se događati dobre stvari"

"Svi mi imamo dužnost da budemo dobri"

"Moramo vratiti nadu mladim ljudima, pomoći starijima i otvoriti put ka budućnosti. Moramo biti siromašni među siromašnima i moramo odagnane uključiti u društvo"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: