{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Franjo: Bog će suditi o vama po tome koliko brinete o zemlji

F
FENA
12.5.2015. u 21:16
2
51
Papa Franjo: Bog će suditi o vama po tome koliko brinete o zemlji
2
Papa Franjo: Bog će suditi o vama po tome koliko brinete o zemlji
Foto: AFP
Papa Franjo u utorak je upozorio bogate i moćne da će Bog suditi o njima da li hrane sirotinju i koliko brinu o Zemlji, u svojoj posljednjoj propovjedi o ekološkim temama, uoči dugo očekivane enciklike o klimatskim promjenama i o njihovim posljedicama po najranjivije kategorije u svijetu.
Franjo je uputio to upozorenje tokom mise za vatikansku humanitarnu organizaciju Caritas.

Franjo je izjavio u svojoj propovijedi da planeta ima dovoljno hrane da prehrani ljude ali "izgleda da postoji nedostatak spremnosti da se ona podijeli među svima", prenosi AP.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da svi imaju nešto da jedu. Moramo, međutim, podsjetiti i najmoćnije na Zemlji da će ih Bog pozvati da ih ocijeni jednog dana. I tada će biti otkriveno da li su oni zaista pokušali pružiti hranu za svakoga i da li su učinili što su mogli da zaštite okoliš", kazao je Papa.

Nikakav papinski dokument u modernim vremenima nije izazvao tolika očekivanja kao Franjina enciklika, koja se očekuje narednog mjeseca. Ekolozi su oduševljeni što Franjo ulaže svoj moralni autioritet u stvaranje etičkih temelja za akciju u obuzdavanju klimatskih promjena.

Konzervativci, među kojima su i brojni hrišćani, kritikovali su Franju što se umiješao u raspravu o klimatskim promjenama koja ima jak politički naboj.

U utorak je jedan od Franjinih ključnih savjetnika, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, izjavio da je zapanjen pritužbama koje je čuo tokom posjete Sjedinjenim Državama na papinski dokument koji čak nije ni objavljen.

On je optužio one koji podržavaju takvu ideologiju "koja je veoma snažno povezana s vizijom kapitalizma koji ne želi da odustane od šteta po okoliš za doborobit profita".

Franjo tvrdi da je globalno zagrijavanje "uglavnom" rezultat ljudskih aktivnosti i da čovječanstvo ima moralnu dužnost da ga zaustavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: