{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripadnici IDIL-a upali u muzej i uništili antikvitete

S
SRNA
23.5.2015. u 19:35
0
86
Pripadnici IDIL-a upali u muzej i uništili antikvitete
0
Pripadnici IDIL-a upali u muzej i uništili antikvitete
Foto: EPA
Pripadnici grupe "Islamska država", koji su prije nekoliko dana zauzeli grad Palmiru, upali su u muzej, uništili neke moderne statue i podigli zastavu iznad antičkog zamka koji nadgleda rimske ruševine, izjavio je direktor muzeja Mamun Abdelkarim.
"Gotovo ništa nije ostalo u muzeju, dosta smo radili na prebacivanju antikviteta u Damask", naveo je Abdelkarim i dodao da je sav sadržaj muzeja prebačen na bezbjedno mjesto.

Međutim, prema njegovim riječima ostalo je nekih velikih predmeta, poput sarkofaga teških tri-četiri tone koji nisu mogli biti preneseni.

"Islamska država" ranije je uništila drevne gradove iz vremena prije islama zbog "rata protiv lažnih bogova", zato je činjenica da su zauzeli Palmiru uzbunila međunarodnu javnost.

UNESCO tvrdi da bi njegovo uništenje bio "enormni gubitak za čovječanstvo".

Pripadnici IDIL-a ubili su u Palmiri najmanje 17 ljudi od kada su prije dva dana osvojili taj grad, podaci su Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Nakon toga je reagovao Savjet bezbjednosti UN, koji je izrazio veliku zabrinutost za hiljade civila u Palmiri, gradu poznatom kao "pustinjski biser".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: