{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


IDIL likvidirao 20 muškaraca u Palmiri, zarobljenici bili prisiljeni gledati

Klix.ba
28.5.2015. u 20:03
8
79
IDIL likvidirao 20 muškaraca u Palmiri, zarobljenici bili prisiljeni gledati
8
IDIL likvidirao 20 muškaraca u Palmiri, zarobljenici bili prisiljeni gledati
Palmira (Foto: AFP)
Pripadnici terorističke grupe Islamska država (IDIL) ubili su više od 20 muškaraca u antičkom teatru unutar Palmire, grada na UNESCO-ovoj listi svjetskog naslijeđa.
Stanovnici su bili opkoljeni i prisiljeni da gledaju ubistva muškaraca, saopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. Dvadeset muškaraca upucano je u glavu jer ih je IDIL optužio da su se borili na strani sirijske vlade.

Čim su preuzeli grad prošle sedmice, IDIL-ovi militanti su krenuli od vrata do vrata da traže vladine vojnike, te su ih preko razglasa na džamiji pozvali da se predaju.

Oko 240 osoba, većinom vojnika, ubijeno je u ovom gradu od prošle sedmice kada ga je IDIL zauzeo. Prema izvještaju sirijskog Opservatorija za ljudska prava, meću ubijenim je i 70 žena i djece. Strahuje se da istu sudbinu čeka 600 zarobljenika.

To je povećalo zabrinutost da bi grad star 2.000 godina mogao biti uništen, mada do sada nije bilo izvještaja da se takvo nešto dogodilo.

Otkako su preuzeli vlast, IDIL kontrolira i vojnu zračnu bazu i zloglasni zatvor u blizini. Muzej su zaključali i ispred se nalaze naoružani čuvari. Sirijski službenici kazali su da su do sada premjestili stotine palmirskih statua na sigurno mjesto prije nego je IDIL zauzeo grad.

Oko 200.000 stanovnika uspjelo je pobjeći prije nego je IDIL ušao u grad, no ostalo ih je još i prema informacijama UN-a, sirijske snage su ih spriječile da odu.
Antičke ruševine su smještene na strateški bitnom području na putu između sirijskog glavnog grada Damaska i osvojenog grada na istoku Deir al-Zour.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: